WebRacingExtinctionFilmcyclus Amerika V 


‘Racing extinction’  

   -- aangrijpende film over een
        dramatisch verlies
           aan biodiversiteit --


do 18 mei

Inleiding Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis

webbijbewustProgrammawijziging: óók voorafgaand aan de film een publieksdiscussie over duurzaamheid en biodiversiteit in Rivierenland, met Jacqueline van Rooij, imkervereniging West-Betuwe, werkgroep 'Bij Bewust Betuwe'

Programmawijziging: Aanvang inleiding en discussie 19:30 uur, film begint om circa 20:45 uur, entree € 5. Reserveren niet nodig.

webbijbewustEen spraakmakende film over verlies aan biodiversiteit, die zeker geen enkele natuurliefhebber mag missen.
Dit temeer daar er na afloop een gesprek volgt samen met BIJ BEWUST BETUWE.

Over hoe we de biodiversiteit in ons gebied kunnen vergroten.
De Amerikaanse regisseur van deze film, Louie Psihoyos, won een Oscar met zijn vorige documentaire ‘The cove’ (2009) over de verschrikkelijke jaarlijkse slachtpartij van dolfijnen in een Japanse baai.

In deze nieuwe film ‘Racing extinction’ (2016) trekt hij overal ter wereld waar diersoorten met uitsterven bedreigd worden samen met wetenschappers, kunstenaars, filmtechneuten en activisten ten strijde tegen de niets ontziende misdadige mens, stropers, handelaren op de zwarte markt die de laatste jaren uiterst succesvol diersoorten aan het uitroeien zijn.

Met bijdragen van tientallen vooraanstaande onderzoekers op het gebied van biodiversiteit. Dit doen ze in zorgvuldig voorbereide undercover operaties met behulp van de nieuwste  digitale en artistieke technieken.
Zoals het projecteren van hun filmmateriaal op de Empire State Building en het VN-gebouw in New York voor een massaal toestromend veelal jeugdig publiek als daar onderhandeld wordt over ons klimaat.

webhopiFilmcyclus: Amerika

Met het aftreden van Barack Obama en het aantreden van de omstreden en grillige nieuwe president van de VS, vastgoedtycoon en miljardair Donald Trump, is Amerika verdeeld tot op het bot. Ook in de internationale politiek breken er onzekere tijden aan. Behalve om economisch beleid en politieke visie, gaat het vooral ook om grote culturele en morele waarden.

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen heeft de afgelopen jaren tal van drie- of vierdaagse filmcycli georganiseerd, zoals over het Italiaanse neorealisme, de Franse Nouvelle Vague, de eigen Nederlandse cinema, en ‘400 jaar William Shakespeare’. De belangrijke beleidswisselingen nu in de VS lijken ons reden genoeg om deze keer alle aandacht te richten op de filmtradities in de VS. 

Uiteraard hebben we daarin een scherpe keuze moeten maken, want de Amerikaanse cinema is zeer overvloedig en ook heel verscheiden. Uit de veelheid aan filmtitels hebben we de volgende selectie gemaakt: films over de grote morele waarden in de Amerikaanse politiek, over grootkapitaal en machtsmisbruik, over de jongerencultuur en over de omgang met de natuurlijke rijkdom. Uiteraard komen ook de indianen ter sprake, de uit hun habitat verdreven oorspronkelijke bewoners van dit enorme continent. 
Daarbij ziet u zowel Hollywoodproducties als films en filmfragmenten uit het alternatieve en arthouse-circuit.

webbobdylanWe hebben voor u een serie van liefst zes avonden samengesteld, alle ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. De tweede filmavond, vrijdag 7 april, wordt voorafgegaan door een Amerikaans diner, weer bereid door onze vriendinnen van cateringbedrijf ‘Pain Perdue’ uit Rumpt.

Deze bijzondere ‘Filmcyclus Amerika’ ziet er als volgt uit:

  • do 19 jan:   ‘Lincoln’: afschaffing slavernij
  • vr 7 apr:      ‘Citizen Kane’, de teloorgang van een krantenmagnaat
  • do 13 apr:   ‘There will be blood’, over de ondergang van een oliebaron
  • do 20 apr:   ‘I’m not there’, over de protestcultuur die Nobelprijswinnaar Bob Dylan voortbracht
  • do 18 mei:   ‘Racing extinction’, acties van filmers en kunstenaars tegen de bedreiging van de biodiversiteit
  • do 7 sep:         ‘Koyaanisqatsi’, indianen over een wereld ‘in onbalans’.
Aanvang diner op vr 7 apr: 18 uur, start inleiding filmcyclus en film om circa 20 uur, deelname eten en film € 25. Reserveren nodig. Dat kan tot wo 5 apr. 
Toegang films alleen kan ook: entree € 5. Reserveren dan niet nodig. Aanvang alle filmavonden (m.u.v. 7 april) steeds om 19:30 uur. Start hoofdfilm om 20 uur.