Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   
webreturntohoms

Filmhuis: documentaire over verwoesting miljoenenstad Syrië

Return to Homs

do 10 mrt

vooraf: Syrisch etentje, bereid door Syrische vluchtelinge

Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis, houdt een inleiding

aanvang 18 uur, de film begint om 20 uur, entree € 25 (film plus etentje).
Voor het etentje hebben zich inmiddels tientallen mensen aangemeld. Verder reserveren daarvoor nu gesloten. Naar film alleen kan nog wel. Entree: € 5. Reserveren voor film alleen is niet nodig

Voor ieder die wel of niet wil weten waarom Syriërs hun land ontvluchten, vertonen wij de openingsfilm van het documentairefestival Idfa 2013.
Dat is een documentaire die laat zien hoe de miljoenenstad Homs tussen 2011 en augustus 2013 tijdens een belegering door het Syrische leger in een ruïne veranderde.

Vooraf brengen we - heel bijzonder - een authentiek Syrisch etentje.

Dit wordt voor ons klaargemaakt door Yasmin, een Syrische vluchtelinge uit Aleppo die sinds mei 2015 in Zaltbommel woont.

De opbrengst van de maaltijd komt ten goede aan Yasmin en haar gezin.
Dit met dank aan organisatie VluchtelingenWerk, die ons aan deze mooie relatie hielp.

Return to Homs, uit 2013 van de Syrische regisseur Talal Derki, staat geheel los van Yasmin: zij is vluchtelinge uit een heel ander deel van Syrië: Aleppo is 170 km verderop.

Deze film is daarentegen een portret van jonge revolutionaire vrienden in Homs die aanvankelijk via vreedzaam protest in verzet komen.

Maar naarmate het Syrische leger van Assad verwoestender optreedt, veranderen zij in gewapende verzetsstrijders.

De documentaire stelt Abdul Baset Al-Sarout centraal, de 19 jarige keeper van het nationale jeugdvoetbalelftal die met zijn protestliederen de stem en leider van het verzet in zijn buurt wordt.
Daarnaast is er diens vriend, de cameraman Ossama, die hoopt met deze filmbeelden de wereld te kunnen overtuigen dat er hulp geboden moet worden.
Deze cameraman raakt tijdens het filmen ernstig gewond en verdwijnt spoorloos.

De verandering van protest naar gevechten tijdens de belegering waarbij steeds meer vrienden als martelaren sneuvelen, wordt van zeer nabij gefilmd met verschillende camera’s.
We krijgen veel gewonden en doden te zien aan het front.
De soundtrack bestaat uit liederen, oorlogsrumoer en soms in voice over een commentaar: “de wereld kijkt toe hoe we een voor een worden vermoord.”

We zijn nu twee en half jaar verder en worden dagelijks en steeds heftiger, tot zelfs in ons buurdorp Geldermalsen, geconfronteerd met de gevolgen van deze verwarrende en verwoestende burgeroorlog in Syrië tussen diverse islamitische groeperingen.
Nu ook een internationale coalitie aan het bombarderen is geslagen is de stroom van miljoenen vluchtelingen nog in hevigheid toegenomen

Talal Derki leeft nu in Berlijn, in ballingschap.
Basset overleefde minstens drie aanslagen, zijn vier broers en een oom zijn gedood.   
Hij is nog steeds een gerespecteerd leider van de Shuhada al-Bayada groep. Deze is echter in botsing gekomen met Jabhat al-Nusra. Dat is de Al-Qaeda tak in Syrië nadat Baset Al-Sarout aangevallen is, omdat over hem het gerucht verspreid is dat hij contact had gezocht met ISIS.

We laten de film vooraf gaan door een authentieke Syrische maaltijd, verzorgd door Yasmin Maari, samen met man en kinderen gevlucht uit Aleppo en sinds bijna een jaar wonend in Zaltbommel. Zij doet dat op initiatief van onze vaste cateraars ‘Pain Perdu’.

U kunt zich inschrijven voor € 25 (eten plus film). De opbrengst is voor dit Syrische gezin. Reserveren kan t/m di 8 maart, via website Stroomhuis.
 

NB: eerder had Filmhuis voor deze avond Why Birds Sing, geprogrammeerd, een causerie met lichtbeelden over vogelzang en muziek.
Deze productie is verzet naar do 19 mei. Dat is in de Vogelweek, georganiseerd door Vogelbescherming. 

   

Nieuws

Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje rolt op ma 28 aug van de pers. Snel daarna is het op veel plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. 
Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner