Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   

Nederlanmaarten t hartd Leest! - boekverfilming

Een vlucht regenwulpen

do 13 nov

inleiding door Marc Westermann
aanvang inleiding: 19.30 uur
NB: de film start om 20 uur
toegang € 5
leden Bibliotheek Rivierenland krijgen € 1 korting

reserveren niet nodigIn het kader van Nederland Leest! organiseert Stroomhuis Neerijnen in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland op donderdag 13 november een vertoning van de film Een vlucht regenwulpen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Maarten 't Hart. De film wordt ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis.

logo  Bibliotheek RivierenlandEen vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart staat centraal tijdens Nederland Leest 2014. Het boek uit 1978 is een klassieker. Het gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur. Een vlucht regenwulpen is een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van zaterdag 1 november t/m zondag 30 november 2014 gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. 

Het boek werd in 1981 succesvol verfilmd door Ate de Jong. De cast van de film bestaat uit o.a. Jeroen Krabbé, Willeke van Ammelrooy en Rijk de Gooyer. De film gaat over celbioloog Maarten die zich bezig houdt met klonen, voortplanting zonder dat er seks aan te pas komt. Op een nacht droomt hij dat hij nog slechts één week te leven heeft, tenzij hij erin slaagt om binnen die periode een vrouw te vinden en met haar betrekkingen te hebben. Door zijn strenge calvinistische opvoeding, een onbeantwoord gebleven liefde en de adoratie voor zijn moeder is Maarten niet erg geïnteresseerd in vrouwen. Zijn brutale alter ego dwingt hem dingen te ondernemen waar hij eigenlijk niet de moed voor heeft. Tijdens de zevendaagse zoektocht haalt Maarten zijn belangrijkste jeugdherinneringen op. Zijn doel wordt ook bereikt: Maarten vindt een vrouw en wordt verliefd...

Maarten 't Hart

Maarten 't Hart (25 november 1944) studeerde Ethologie en promoveerde in 1978 op een proefschrift over het doorkruipgedrag van de driedoornige stekelbaars. Zijn schrijverscarrière begon met de roman Stenen voor een ransuil (1971). Met Een vlucht regenwulpen (1978) brak Maarten 't Hart door naar het grote publiek.
Maarten ‘t Hart won o.a. de Multatuliprijs (Het vrome volk) en De Gouden Strop (Het woeden der gehele wereld). In 2012 verschenen zijn - grotendeels eerder in NRC Handelsblad gepubliceerde - erudiete en soms hilarische tuincolumns in de bundel De groene overmacht.
Maarten 't Harts werk werd onder meer vertaald in het Zweeds, Duits, Frans, Pools, Bulgaars, Italiaans, Hongaars en Russisch.

Kijk ook naar:  http://www.bibliotheekrivierenland.nl/activiteiten/617-nederland-leest-boekverfilming-een-vlucht-regenwulpen

Nog enkele opmerkingen van Marc Westermann, de filmexpert van Filmhuis/Stroomhuis

Maarten ’t Hart
is weer in het nieuws door zijn optreden in het aardige televisieprogramma over zijn moestuin.
Maar hij is natuurlijk al langer bekend als schrijver en als bioloog.
Ook is hij is onlangs weer in het nieuws gekomen omdat zijn roman Een vlucht regenwulpen (1978) - de succesvolle roman waarmee hij definitief doorbrak  - dit jaar is uitgekozen door de bibliotheken in het kader van ‘Nederland leest’.


web regenwulpenDeze roman is verfilmd door  Ate de Jong in 1981 met  Jeroen Krabbé als  Maarten, zijn alter ego, en Willeke van Ammelrooy als Martha, de onbereikbare jeugdliefde.

De verfilming van deze roman werd aanvankelijk als riskant gezien en Jeroen Krabbé in de hoofdrol een verkeerde keus.
De persoonlijke vrijheid van verbeelding die de lezer heeft, zou door de filmbeelden te zeer beperkt worden. 
Na een analyse van de roman  bekijken we de aard en de ontvangst van deze adaptatie door het publiek en de kritiek aan de hand van  verschillende op- en misvattingen over roman verfilmingen.
Hoe zijn de terugkerende motieven in zijn oeuvre - als Gods voorzienigheid, eenzame gereformeerde jeugd, de oidipale hang naar zijn moeder, erotische dwanggedachten en voyeurisme, onbereikbare vrouwen, biologisch onderzoek naar voortplanting zonder seks, grote aandacht voor de natuur - in de film gedoseerd en in beeld gebracht?


Hoewel ’t Hart geen cinefiel is, heeft hij als bioloog/etholoog aan verschillende films meegewerkt, dankzij zijn kennis van stekelbaarzen en ratten, o.a Bij de beesten af en Nosferatu.,
Hij heeft zich geestig en kritisch uitgelaten over het filmbedrijf in Het roer kan nog zesmaal om en Ongewenste zeereis.
Vooral de “gevaarlijke gek” Werner Herzog moet het ontgelden.
Interessant zijn zijn opmerkingen over filmcontinuïteit: fouten hiertegen, waarvan wij er enkele zullen bespreken, verhinderen hem te genieten van films. 


 

 

   

Nieuws

Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje rolt op ma 28 aug van de pers. Snel daarna is het op veel plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. 
Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner