Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   
Boekenweek in Filmhuis

O Brother, where art thou?

Avonturenfilm - omzwervingen Odysseus 
nog eens dunnetjes overgedaan
 
do 13 mrt
 
aanvang 19:30 uur

Het
reisverhaal in boekenweek 2014 centraal

inleiding: Marc Westermann

in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland
 
Entree: € 5,-
€ 1,- korting voor leden Bibliotheek Rivierenland

 
web Homerus-Odyssee-De-terugkeer-van-Odysseus-5031124

De inleiding van Marc Westermann begint om 19.30 uur.
De film zelf vangt aan om 20 uur.
 
De Odyssee van Homerus, het een na oudste verhaal van onze westerse beschaving, is een reisverhaal. Het gaat over de tien jaar durende mythische terugtocht van Odysseus naar zijn eiland Ithaka en vrouw Penelope. 

Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen. En inderdaad: de tocht over zee was vroeger vol gevaren en bovennatuurlijke ontmoetingen met zeemonsters en betoverende vrouwspersonen. Daarover kon de reiziger, eenmaal thuisgekomen, fantasierijk vertellen.

Een goede keuze dus om in de Boekenweek dit jaar het reisverhaal centraal te stellen. 

Terug naar de Odyssee. Dit prachtige verhaal markeert ook een beslissend keerpunt in onze beschaving. Het verstand van de ‘veellistig’ genoemde Odysseus - hij is de bedenker van het 'Paard van Troje' - komt in de plaats van het tot dan alom heersende bijgeloof: op rationele wijze probeert Odysseus zijn wereld naar zijn hand te zetten. 

Er is in 3000 jaar een weefsel van verhalen ontstaan rond deze tekst. Wat maakt de mythen zo bijzonder dat de mensheid ze eeuwen lang recycleert en zich steeds opnieuw definieert aan de hand van deze verhalen?

Wij zullen enkele ervan opdiepen:

  • bij Franz Kafka lezen we hoe Odysseus als enige man ter wereld dankzij een list de wonderschone zang van de Sirenen heeft beluisterd, zonder er aan te gronde te gaan
  • Margaret Atwood, een van de belangrijkste schrijvers in Canada, belicht nuchter en geestig de geschiedenis vanuit het vrouwelijk perspectief. Zij wijst ons op de trouwe echtgenoot Penelope die 20 jaar op haar man heeft gewacht
  • Sandor Marai, de Hongaarse schrijver, vertelt in zijn Vrede op Ithaca weer een ander verhaal. 
  • en dan James Joyce met zijn Ulysses, een van de toppen van de 20ste eeuwse literatuur.  Elk hoofdstuk is gebaseerd op een hoofdstuk uit de Odyssee.

De Grieksae dichter Kafavis leert ons - in een van de mooiste gedichten ooit: Ithaca - dat ons uiteindelijke doel van de reis niet het bereiken is, maar de tocht zelf.

logo  Bibliotheek RivierenlandDe eerste filmmakers zagen meteen de visuele potentie van het reisverhaal voor de film. Als vanzelf wordt het verhaal verteld dankzij de landschappen waardoor heen gereisd wordt; de travellogue, de honderden road movies en ruimtereizen als Kubricks 2001: A Space Odyssey 

De film Oh Brother, Where Art Thou? - uit 2000, van de broers Joel en Ethan Coen - is op hun typisch speels eigenzinnige wijze eveneens gebaseerd op de Odyssee. Het vertelt het verhaal van drie ontsnapte gevangenen, die op hun weg avonturen meemaken die verwijzen naar de avonturen van Odysseus. De countrymuziek van de The Soggy Bottom Boys op de soundtrack werd bijna populairder dan de film zelf en zorgde voor een revival (Zie Pennebakers docu Down from the mountain)

Ook in hun nieuwste meesterwerk Inside Llewyn Davis (Cannes 2013, draait in de Nederlandse bioscoop) speelt de folkscene – nu van Greenwich Village 1961 - een centrale rol.

 
 
   

Nieuws

Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje rolt op ma 28 aug van de pers. Snel daarna is het op veel plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. 
Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner