paradiseroadnaParadise Road
Herdenking capitulatie Japan - film van Bruce Beresford - (1997)
donderdag 13 augustus
aanvang: 19:30 uur
entree: € 5,-

In mei 1945 was heel Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. Maar dat betekende nog niet het einde van de Tweede Wereldoorlog, want in Azië duurde die oorlog nog langer voort. Japan, de bondgenoot van Hitler-Duitsland, legde de wapens pas neer op 15 augustus 1945.

Ter herdenking van deze Japanse capitulatie brengt het Filmhuis van Stroomhuis op donderdag 13 augustus een film over de oorlog in Azië.

'Paradise Road' - in 1997 gemaakt door de Australische regisseur Bruce Beresford - is het waar gebeurde verhaal over de ervaringen van Engelse, Australische, Amerikaanse en Nederlandse vrouwen in een Jappenkamp tijdens WO II. 
De titel verwijst naar het gedicht 'Paradise Road' dat werd voorgedragen aan het graf van de vele vrouwen die de verschrikkingen niet overleefden. 
Een gezelschap vrouwen uit de mondaine kringen van Singapore wordt na de inname van de stad door de Japanners gevangen genomen. Na vele ontberingen komen ze in een kamp op Sumatra terecht, waar ze drie jaar lang worden afgebeuld, geslagen en vernederd. 
Om de moed niet te verliezen vormen ze een a-capellakoor, tegen de regels in natuurlijk. Maar het werkt: op het moment dat de vrouwen hun zuiver gezang aanheffen, verstommen zelfs de woedende kreten van hun kwelgeesten.

De film wordt ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis.