agnesvarda naVarda par Agnès
Eerbetoon aan Grande Dame van de Franse cinema -
regie door haar zelf: Agnès Varda - (2019)

donderdag 11 juni
aanvang: 19:30 uur
entree: € 5,-

Maart vorig jaar overleed de grote Franse filmmaakster Agnès Varda (1928-2019). 

Varda werd in België geboren, in de buurt van Brussel, als dochter van een Griekse vader en een Franse moeder. Na haar studie letterkunde en psychologie in Parijs, aan de Sorbonne, werkte ze daar tussen 1951 en 1961 als officiële fotograaf van het Théatre National Populaire. 

In 1954, op 26-jarige leeftijd, debuteert Varda in Parijs als filmmaker. Die eerste film van haar, 'La Pointe courte', wordt beschouwd als een voorloper van de vernieuwende film in Frankrijk (Nouvelle Vague). Met de films 'Cléo de 5 à 7' (1962) en vooral met 'Le Bonheur' (1965) vestigt ze zich als een van de grondleggers van die belangrijke nieuwe stroming in de Franse filmwereld. 
Later volgen Jacques Demy (haar man), Claude Chabrol, Jean-Luc Godard, Alain Resnais, François Truffaut en anderen.

Varda werkte tot haar dood en laat een omvangrijk oeuvre na, met meer dan dertig creaties. Dat zijn veelal sociaal bewogen, op duurzaamheid gerichte en sterk feministisch getinte films en documentaires. 

Niet alleen qua filmtechniek doorbreekt Agnès Varda veel conventies, qua thematiek is ze als filmmaakster niet minder baanbrekend.

In 1985 wint ze met het filmdrama 'Sans toit ni loi' (zonder dak, zonder recht) zelfs de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Haar laatste creatieve en niet minder sociaal bewogen film 'Visages villages' (gezichten, dorpen - 2017) draaide Filmhuis Neerijnen onlangs nog.

In haar nu te vertonen laatste film, 'Varda par Agnès' (vrij te vertalen als: Agnès Varda door haar eigen ogen), blikt Varda als 89-jarige terug op haar leven en indrukwekkende carrière.


De film wordt geïntroduceerd door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis.