webTHEAFIGEE2019.ill1Expositie geblazen glasunica van Thea Figee en olieverfschilderijen van Marie José Robben

Passie voor verf en glas

van donderdag 28 maart t/m 2e paasdag, maandag 22 april

Expositie open van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur, toegang vrij


Het landschap, de zee, de schoonheid van alles wat zich in alle seizoenen in de natuur aan ons openbaart.
Dat is waar een kunstenaar een leven lang van kan schilderen.
In die bewondering verstaan de Amsterdamse schilder Marie José Robben (Loon op Zand, 1959) en de Utrechtse glaskunstenaar Thea Figee (Soest, 1952) elkaar.
Ze exposeren dan ook regelmatig samen en ook nu weer in het Stroomhuis in Neerijnen.
Je ontmoet de verschillende stemmingen van het Zeeuwse landschap of de onstuimige zee heel direct in het pasteuze olieverfschilderen van Marie José Robben.
Grote meesters als Rembrandt en Van Gogh zijn duidelijk haar voorbeelden.


Liefde en zorg voor de natuur spreekt ook uit de geblazen glasunica die Thea Figee in samenwerking met meesterglasblazer Geir Nustad in de Glasblazerij van Leerdam uitvoert.
Figee is opgeleid als graficus, maar verkent altijd de grenzen van de materialen waarmee ze werkt.
Elke unica in deze tentoonstelling kent dan ook een zeer gelaagd verhaal van ontstaan in diverse glastechnieken.Marie José Robben (Loon op Zand 1959)


Molenaarsdochter.  Zij groeit op in Kaatsheuvel.  En lijkt voorbestemd om van de wind te leven. Maar een glanzende carrière  in de paardensport lijkt meer voor de hand te liggen. Dan komt zij in aanraking met de schilderkunst en zoekt haar weg, via de Academie in Den Bosch, de Rijksacademie in Amsterdam en de Ecole des Beaux arts  te Parijs.

Marie José vestigt zich in Amsterdam en Zeeland. Ondertussen heeft zij een uitgebreid oeuvre opgebouwd, met vele exposities in galeries en musea.Thea Figee (Soest, 1952)


Thea woont en werkt in Utrecht. In 1984 is zij afgestudeerd aan de kunstacademie in Utrecht (grafische technieken). Zij maakt sinds 1999 geblazen glas sinds en olieverf op doek sinds 1987. Vele exposities waren er al in de omgeving van Leerdam maar ook elders in Nederland en Duitsland.