weballesritme

 Expositie van acht weefsters

'Metamorfose weeft geometrisch'

t/m zondag 15 april

 Vrije toegang.

De tentoonstelling is open: 

dinsdag t/m zondag van 11 t/m 17 uur


webmetamorfose1

 Expositie 'Metamorfose weeft Geometrisch'

geometrie, stereometrie en lijnen

webmetamorfose2Metamorfose is een groep van acht enthousiaste weefsters die om de zes weken bij elkaar komt om elkaar te inspireren tot nieuw weefwerk rond een gekozen thema. Het thema is dit keer “geometrie, stereometrie en lijnen”. Iedereen in de groep heeft zijn eigen stijl en voorkeur voor bepaalde materialen. Er wordt gewerkt met katoen, wol, linnen, polyester en koperdraad, zowel twee- als driedimensionaal. Voor deze expositie heeft de groep ook een gezamenlijk kunstwerk gemaakt!

Ank Hazelhoff (Neerijnen)

Na vele handvaardigheden, zoals boetseren, houtbewerken, zilversmeden en het halen van mijn coupeusediploma kwam ik in aanraking met weven. Nu kon ik iets van draad tot kledingstuk maken. Begin jaren '80 kon ik een beginnerscursus volgen . Hierna ging het in een stroomversnelling. Diverse andere cursussen volgden. Een 3 jarige cursus miniatuur weven van Bep ten Ancher. Hier leerde ik veel over vormgeving maar miste ik mijn weefgetouw en volgde de 3 jarige weefopleiding in Gouda bij Marijke Dekkers. Hier heb ik mijn weg gevonden door het kunnen maken van 2 en 3 dimensionale weefsels. Het is boeiend om als het ware te boetseren met draden en zo een beeld te vormen. Extra is dat je ook kleur kunt toevoegen.

Tonny van den Berg (Haaften)

Mijn interesse in weven is begonnen rond de jaren 60. Ik woonde in Delft waar Wil Pennings een mooi weefatelier had. Regelmatig liep ik bij haar langs om te kijken wat voor prachtige lappen zij weer op het weefgetouw had staan. De weefsels waren meestal van wol met een mooi kleurverloop. Rond 1978 heb ik een weefgetouw aangeschaft met het idee om ook van die mooie lappen te gaan weven, maar daar waren wel enige cursussen voor nodig. Eerst bij Marian Stubenitsky in Wageningen en daarna bij Marijke Dekkers in Gouda. Met weven heb ik een knipperlichtverhouding. Jaren kan het weefgetouw leeg staan om vervolgens weer de draad op te pakken.(Letterlijk en figuurlijk).

Lia Rath (Aalten)

Ik weef al meer dan vijf en twintig jaar en heb mijn weefopleiding in Gent genoten, aangevuld met diverse cursussen. De eerste vijftien weefjaren ben ik voornamelijk bezig geweest met het weven van kleding, die verkocht werd samen met het werk van twee collega's in een eigen winkel. Nu ben ik voor een groot deel bezig met het enthousiasmeren van nieuwe of herintredende weefsters en ben ik zelf  met eigen werk een andere weg ingeslagen, waardoor er weer andere facetten van het weven belicht worden. Het is leuk om met andere materialen dan de gewone weefgarens bezig te zijn.

Thera Berkhout (Son en Breugel)

ln 1980 begon ik met weven. Huub mijn man attendeerde me op een weefgetouwtje en zei: Dat is echt wat voor jou en van de eerste dag af vond ik het geweldig. Daarna heb ik diverse cursussen gevolgd. o.a. in. ln 1990 leerde ik Dini Cameron kennen, zij ontwikkelde het weefprogramma Pro Weave. Dat boeide me enorm en zo werd ik de eerste tester in Nederland van dat programma. Dit doe ik nog steeds, als er weer iets aan het programma wordt verbeterd. Als technisch weefster wil ik niets weten van koperdraad, maar de techniek en het gebruik van de computer interesseert mij veel meer. Zo kom ik, met het gebruik van de computer en het weefprogramma, op mijn 32 schachts weefgetouw tot mijn werkstukken.

Marijke Scheepstra (Westervoort)

Rond 2000 las ik in het plaatselijk krantje van Duiven over een weefwerkplaats in Zevenaar. Mijn interesse was gewekt en al snel ging ik daar kennis maken en kon ik genieten van de rijke ervaring van de dames aldaar. Aangevuld met de basislessen van Riek Bruggink kon mijn avontuur met draden beginnen. inmiddels ben ik al vele jaren bezig om de combinatie van draden met verschillende materialen uit te proberen op mijn weefgetouw. Mijn voorkeur gaat uit naar weefwerk in combinatie met metaal of koperdraad en daarbij vanuit het platte weefwerk een ruimtelijk object te maken.

Nel Vervoorn-Kooijman (Lochem)

Ruim 40 jaar geleden ben ik begonnen met het spinnen van wol op een Louet spinnewiel en snel daarna heb ik een weefgetouw geleend om de gesponnen wol te weven. De eerste basis lessen over het weven, heb ik bij Gerda van de Markt ( M en M ) in Twello gevolgd. Mijn man, Theo is in 1978 bij Louet gaan werken en aan mij de taak om elk nieuw bedacht weefgetouw uit te proberen en voor de showroom en de beurzen de getrouwen van een weefwerk te voorzien. Doordat de interesse voor het weven bleef groeien, ben ik de opleiding Kunstzinnige Vorming voor het vak Weven gaan volgen. En recentelijk ( 2013-2016) de Kunstopleiding bij Academie ‘de Werker‘ in Groningen gevolgd. Mijn weefwerk is zowel functioneel als decoratief. Ik werk met maximaal 32 schachten en diverse materiaalsoorten.

Paulien van Asperen (Kampen)

Ik keek altijd bij mijn wevende schoonmoeder mee. Toen zij in 2005 overleed heb ik haar hele weefboedel gekregen en ging ik direct aan de slag. Ik begon met een introductiecursus. Na één les was ik al gegrepen door de oneindige mogelijkheden van technieken, materialen en kleuren! Daarna heb ik binnen mijn huidige weefkring De Kaardebol in Zwolle les gehad. Sindsdien volg ik elke winter meerdere weefcursussen en ik weef vrijwel dagelijks, naast mijn baan. Eerst weefde ik vooral sjaals en dekens, nu met name objecten. Weven geeft me de mogelijkheid om ideeën, visuele elementen uit de wereld om me heen en inspiratiebronnen uit de kunst om te zetten in concrete weefsels. Wat me echt fascineert zijn repetitieve abstracte elementen die beweging en diepte suggereren of zelfs optisch misleidend zijn voor het oog. Om deze elementen in kleur en textuur en verschuivende, maar repetitieve patronen te rangschikken, vind ik het heel spannend.

 Marijke Jochijms (Westervoort)

Al vanaf mijn jeugd heb ik allerlei textiele technieken toegepast, maar vanaf de jaren `90 heb ik mij gespecialiseerd in de weeftechniek.  Na de 3 jarige weefopleiding in Gent (België) ben ik me steeds meer toe gaan leggen op de experimentele weefkunst. Ik houd ervan uitdagingen aan te gaan en te onderzoeken wat mogelijk is binnen het kader van het getouw. Steeds zoekend naar nieuwe materialen om te verwerken in het weefwerk. Ik heb gewerkt met foto’s , allerlei papier en cassetteband, de afgelopen periode o.a. met spijkers en boomschors.                                Maar naast haar kunstzinnige werk vind ik het ook heerlijk om gewoon in het ritme van het weven te komen en bijv. mooi gekleurde sjaals te weven. Naast het creëren van eigen weefwerk, was ik 20 jaar als docent verbonden aan de Vakopleiding Weven Karmijn in Driebergen (vakopleiding weven voor mensen met een beperking) en heb ik 15 jaar de weefgroep in het Nederlands Openlucht museum begeleid.

.