Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   
webtheap3Expositie beeldende kunst: Thea Peters (schilderijen), Annemoon Mulder (kleding) en Nelly vd Knaap (gebruikskeramiek)

Kleur dicht bij huis

do 23 nov t/m zo 17 dec

Open steeds van donderdag t/m zondag, van 12 tot 16 uur, toegang vrij 

 over de exposanten:


webtheap2Thea Peters 

Thea Peter werd in 1950 in Bussum geboren, en woont in Est. Na haar opleiding aan Academie voor Beeldende Kunsten, Artibus Utrecht.  (Illustratie) heeft zij veel kinderboeken en lesmateriaal voor kinderen geïllustreerd.

Eind jaren 90 is zij een andere, vrije richting gaan zoeken en heeft zij zich in schilderen ontwikkeld tot waar zij nu is. Haar werk bestaat uit schilderijen in olieverf en werken op papier (aquarel).

Thema's zijn: o.a. de oorsprong van het leven, een aaneenschakeling  en wisselwerking van toevalligheden. Organismen, cellen patronen en weefsels in de natuur. De zoektocht naar een nieuwe ordening en eigen beeldtaal en sfeer vormen de basis tot creëren.
Voor meer informatie: www.theapeters.nlwebannemoon1Annemoon Mulder

Annemoon Mulder is textiel-ontwerper.
Zij ontwerpt dessins voor japon- en gordijnstoffen, tapijten en shawls.
Met de zeefdruk-techniek bedrukt zij de stoffen, vervolgens maakt zij kleding, gordijnen of andere objecten.

De ontwerpen zijn ontleend aan hetgeen zij, bijna bij toeval ziet. Het kunnen bloemen, vlinders, vogels of vierkanten en driehoeken zijn.
Bij wijze van spreken kunnen bloemen vierkanten worden en vlinders driehoeken.
Het ontwerpen van dessins is voor haar een langdurig proces.
Annemoon zegt: 'Als ik bezig ben wordt het alsmaar spannender, en zie ik voor me hoe de bedrukte stoffen kunnen waaien in de wind, waardoor de de tekening op de stof en de kleuren gaan bewegen… en daardoor gaan veranderen.'

Het bedrukken van de stoffen doet Annemoon op een ‘eigen’ manier. Zij past het dessin, dat op de zeef staat, aan aan het product, dat zij aan het maken is, een jas, een wand- of raambekleding.
De omgeving waar wand- of raamdecoratie komt te hangen is van grote invloed op het te maken ontwerp.

'Een aantal jaren geleden heb ik de academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, de Design Academy van nu, gevolgd. De ideeën waarmee ik opgevoed ben, zijn nog steeds actueel en valide voor mij, uiteraard aangepast aan deze tijd. Na de opleiding heb ik voor de industrie textiel-dessins gemaakt in binnen-en buitenland.'

Voor meer informatie: 
www.annemoonmulder.nlwebnellyknNelly van der Knaap

Nelly van der Knaap vertelt:

'Ik ben autodidact; bij diverse bekende keramisten in binnen- en buitenland heb ik keramiek- en glazuurlessen gevolgd o.a. bij Kees Hoogendam, Joop Crompvoets, Norman Trapman, Ian Gregory. Emmy van Deventer. Ik heb mij toegelegd op het maken van gebruikskeramiek; porseleinklei is het materiaal waarmee ik meestal werk. Porselein vanwege de uitdaging van het moeilijk bewerkbare van de klei  door de geringe plasticiteit, vanwege de transparantie – dunwandig gedraaid betekent lichtdoorschijnend -, maar vooral ook vanwege de heldere decoratiemogelijkheden.

Mijn werk wordt tentoongesteld en verkocht in verschillende bekende galeries en Kunstcentra in Nederland. In mijn atelier in Utrecht geef ik ook regelmatig keramiekcursussen en diverse workshops. In de loop der jaren heb ik mij  ontwikkeld tot een ervaren keramiste en keramiekdocente. In de zomermaanden geef ik samen met collega keramist Kees Agterberg keramiekcursussen in Midden Portugal.

Toen ik enige jaren geleden in het zomerseizoen bij het Archeon als Romeins pottenbakker kwam te werken, bleek er een overeenkomst te zijn tussen de eeuwenoude Romeinse deuk-bekers en mijn kommen;  beide zijn voorzien van deuken om de grip op de beker te verbeteren.

Het verhaal gaat dat de Romeinen nogal  lekker lang konden tafelen met flink veel wijn en vette handen – zij aten veelal met hun handen; dat zorgde ervoor dat gewone, ronde bekers gemakkelijk uit hun handen glipten.
Vandaar dat zij bij de Romeinse pottenbakkers deukbekers met een aantal flinke deuken bestelden.

Zijn de Romeinse deukbekers van glas of aardewerk gemaakt; mijn kommen zijn van porselein.
Ze zijn allemaal verschillend, met de hand gedraaid en soms voorzien van fleurige decoraties. De deukjes en vervormingen zijn met opzet aangebracht voor een betere grip.
De kommen zijn hoog gestookt, zeer sterk en doorschijnend. Geschikt voor vaatwasmachine en magnetron.'

Vast ook leuk om aan iemand cadeau te geven!

   

Nieuws

webveilingVeiling keramiek beeld

Uit de vogelexpositie in mei is dit ‘Stroomhuis met vogels’ (keramiek) nog beschikbaar. Het is voor deze expositie en voor het Stroomhuis gemaakt door beeldend kunstenaar Lia van Rhijn. We besloten het te veilen (als aanvulling op onze kas). De originele vraagprijs van het beeld was € 250.
We geven iedereen graag de kans te bieden op dit mooie en leuke stukje werk. Wie goed kijkt ziet dat dit Het Stroomhuis voorstelt met allemaal vogels op het dak als symbool dat iedereen zich goed voelt in Het Stroomhuis. Tot medio oktober kun je je bieding doorgeven aan Hans Baars via zijn mail: . 
Daarna bepalen we wie de gelukkige eigenaar is geworden van dit mooie en sprekend kunstwerkje.


Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje is ook al van de pers, en inmiddels op tal van plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner