Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   
webneeltje1Expositie beeldende kunst: Toon Oomen (pastels en tekeningen), Margreet de Vries (keramiek) en Neeltje Meerman (sieraden)

Op weg naar nieuw voorjaar 

do 25 jan t/m zo 18 feb


Open steeds van donderdag t/m zondag, van 12 tot 16 uur, toegang vrij


Een grote verscheidenheid aan beeldende kunst bij deze expositie.

Maar alle drie de kunstenaars zijn 'op weg naar een nieuw voorjaar':
Toon Oomen presenteert zich met pastels en tekeningen,
Margreet de Vries leeft zich uit in keramiek, en
Neeltje Meerman voegt daar de meest prachtige sieraden aan toe.

Op weg dus naar een nieuw voorjaar.

over de beeldend kunstenaars:

weboomenToon Oomen

Architect/schilder Toon Oomen is een telg uit een kunstminnend Oosterhouts gezin. Zijn achtergrond speelt nadrukkelijk een rol, hij komt uit een gezin waar tekenen en schilderen centraal stonden. Vader Bernard Oomen was, naast architect, gepassioneerd en verdienstelijk schilder. Enige zoon Toon is in bijna alle opzichten in de voetsporen van zijn vader getreden. De vier zussen gingen ook schilderen. Toon Oomen werd eveneens architect.


De drie generaties architecten Oomen hadden veel werk aan kloostercomplexen en zorgcentra in Brabant. Het laatste project was de ver- en nieuwbouw van de Egmondse abdij, een monument. Andere producten van de architectenfamilie zijn de verbouwing van Breda's Museum en het Bisschoppelijk Paleis en meer.

Vader Bernard ging vaak met zoon Toon op 'schildervakantie', meestal naar Frankrijk, terwijl de rest van het gezin in Domburg vakantie hield.

Toon ziet de verwantschap met zijn vader vooral in zijn stadsschetsen. En in een gemeenschappelijke 'sobere en contemplatieve sfeer'. "Dat is weglaten, tot de essentie proberen te gaan. En rust, ruimte, tijdloosheid, niet modieus. 

Registreren en liefde voor het landschap. 

Naast het schilderen in zijn atelier in Breda, werkt Toon Oomen ook ‘en plein air’. Hoofdzakelijk in Frankrijk, in de Provence. Een voortvloeisel van de schilderreizen die hij vroeger met zijn vader maakte. "Het 'en plein air' tekenen heb ik geleerd van mijn vader. Zonder gêne met je ezel op een drukke plek midden in een stadje aan het werk gaan."

Na jaren met aquarel en rietpen zijn reisnotities te hebben vastgelegd, wilde hij zich zes jaar geleden gaan toeleggen op het landschap van het prachtige bergmassief Luberon, en koos daarvoor als materiaal oliepastel. Door de toets, die karakteristiek is voor dit materiaal, krijgt het werk iets ‘Van Goghiaans’. De verrassende composities die het landschap biedt en de rijkdom aan kleuren inspireren hem daarbij in hoge mate.webmargreetMargreet de Vries

Margreet de Vries (Rotterdam 1954) studeerde aan Academie Minerva te Groningen (1971-1976) en volgde diverse workshops, o.a.in Het Keramisch Werkcentrum in Heusden en was gaststudent aan de Beezalel Academy of Art in Jeruzalem. Sinds 1981 heeft zij in diverse galeries in Nederland en Israël geëxposeerd. 


Het werk van Margreet kenmerkt zich door het zoeken naar ‘contrasten’: contrast in vorm en huid, tussen rust en dynamiek. Gladde witte porseleinklei wordt gecombineerd met aardegekleurde en ruige steengoedklei, harde lijnen worden tegenover zachte lijnen en vormen gezet. Tijdens de zomer van 2011 is deze zoektocht naar contrasten in materialen uitgebreid met het verwerken van wol tot vilten kommen en schalen en wandpanelen. De zachtheid van de vervilte wol wordt bewust gebruikt tegenover de ruige steengoedklei of het gladde en koele porselein. Recent zijn de kleine wandpaneeltjes, werk waarin persoonlijke ervaringen en herinneringen aan prachtige reizen zijn verwerkt.

Daarnaast loopt al jaren ‘beweging’ als een rode draad  door haar keramische werk. Margreet houdt van dans, houdt van de wind die door het riet en over het water blaast. U zult zelfs nog een lichte beweging aantreffen van een ronddraaiende lijn in de verstilde kommen. Vaak bestaat het werk uit meerdere delen: de ruimte tussen de delen zijn net zo belangrijk als de delen zelf.

 
webneeltje2Neeltje Meerman 
Neeltje Meerman besloot op haar 13e levensjaar om kunstenaar te worden.
Ze heeft haar opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag.

Neeltje is actief geweest in verschillende kunstdisciplines, van Theater, Dans en Verhalen tot Schilderen. De laatste zes jaar zijn de sieraden daar bij gekomen.

De sieraden zijn opgebouwd uit kleine kraaltjes, welke door verschillende technieken tot unieke draagbare objecten zijn gemaakt.

In 2013, 2014, 2015 en 2017 deed ze mee met een wereldwijde wedstrijd.
Deze wedstrijden geven haar de stimulans om het dagelijkse te overstijgen en de grenzen op te zoeken van haar creativiteit.

Ieder sieraad heeft een verhaal, ieder verhaal is een feest van kleur, techniek, zorg en originaliteit.


   

Nieuws

webveilingVeiling keramiek beeld

Uit de vogelexpositie in mei is dit ‘Stroomhuis met vogels’ (keramiek) nog beschikbaar. Het is voor deze expositie en voor het Stroomhuis gemaakt door beeldend kunstenaar Lia van Rhijn. We besloten het te veilen (als aanvulling op onze kas). De originele vraagprijs van het beeld was € 250.
We geven iedereen graag de kans te bieden op dit mooie en leuke stukje werk. Wie goed kijkt ziet dat dit Het Stroomhuis voorstelt met allemaal vogels op het dak als symbool dat iedereen zich goed voelt in Het Stroomhuis. Tot medio oktober kun je je bieding doorgeven aan Hans Baars via zijn mail: . 
Daarna bepalen we wie de gelukkige eigenaar is geworden van dit mooie en sprekend kunstwerkje.


Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje is ook al van de pers, en inmiddels op tal van plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner