webneeltje1

Expositie beeldende kunst:

Toon Oomen (pastels en tekeningen),
Margreet de Vries (keramiek) en
Neeltje Meerman (sieraden)

Op weg naar nieuw voorjaar

t/m zo 18 feb

Open steeds van donderdag t/m zondag,
van 12 tot 16 uur, toegang vrij
 

NB: Keramiste Margreet de Vries zal zondagmiddag 18 februari bij de expositie zelf aanwezig zijn.

Een grote verscheidenheid aan beeldende kunst bij deze expositie.
Maar alle drie de kunstenaars zijn 'op weg naar een nieuw voorjaar':
Toon Oomen presenteert zich met pastels en tekeningen, 
Margreet de Vries leeft zich uit in keramiek, en 
Neeltje Meerman voegt daar de meest prachtige sieraden aan toe.

Op weg dus naar een nieuw voorjaar.


over de beeldend kunstenaars:

weboomenToon Oomen

Architect/schilder Toon Oomen is een telg uit een kunstminnend Oosterhouts gezin. Zijn achtergrond speelt nadrukkelijk een rol, hij komt uit een gezin waar tekenen en schilderen centraal stonden. Vader Bernard Oomen was, naast architect, gepassioneerd en verdienstelijk schilder. Enige zoon Toon is in bijna alle opzichten in de voetsporen van zijn vader getreden. De vier zussen gingen ook schilderen. Toon Oomen werd eveneens architect.


De drie generaties architecten Oomen hadden veel werk aan kloostercomplexen en zorgcentra in Brabant. Het laatste project was de ver- en nieuwbouw van de Egmondse abdij, een monument. Andere producten van de architectenfamilie zijn de verbouwing van Breda's Museum en het Bisschoppelijk Paleis en meer.

Vader Bernard ging vaak met zoon Toon op 'schildervakantie', meestal naar Frankrijk, terwijl de rest van het gezin in Domburg vakantie hield.

Toon ziet de verwantschap met zijn vader vooral in zijn stadsschetsen. En in een gemeenschappelijke 'sobere en contemplatieve sfeer'. "Dat is weglaten, tot de essentie proberen te gaan. En rust, ruimte, tijdloosheid, niet modieus. 

Registreren en liefde voor het landschap. 

Naast het schilderen in zijn atelier in Breda, werkt Toon Oomen ook ‘en plein air’. Hoofdzakelijk in Frankrijk, in de Provence. Een voortvloeisel van de schilderreizen die hij vroeger met zijn vader maakte. "Het 'en plein air' tekenen heb ik geleerd van mijn vader. Zonder gêne met je ezel op een drukke plek midden in een stadje aan het werk gaan."

Na jaren met aquarel en rietpen zijn reisnotities te hebben vastgelegd, wilde hij zich zes jaar geleden gaan toeleggen op het landschap van het prachtige bergmassief Luberon, en koos daarvoor als materiaal oliepastel. Door de toets, die karakteristiek is voor dit materiaal, krijgt het werk iets ‘Van Goghiaans’. De verrassende composities die het landschap biedt en de rijkdom aan kleuren inspireren hem daarbij in hoge mate.webmargreetMargreet de Vries

Margreet de Vries (Rotterdam 1954) studeerde aan Academie Minerva te Groningen (1971-1976) en volgde diverse workshops, o.a.in Het Keramisch Werkcentrum in Heusden en was gaststudent aan de Beezalel Academy of Art in Jeruzalem. Sinds 1981 heeft zij in diverse galeries in Nederland en Israël geëxposeerd. 


Het werk van Margreet kenmerkt zich door het zoeken naar ‘contrasten’: contrast in vorm en huid, tussen rust en dynamiek. Gladde witte porseleinklei wordt gecombineerd met aardegekleurde en ruige steengoedklei, harde lijnen worden tegenover zachte lijnen en vormen gezet. Tijdens de zomer van 2011 is deze zoektocht naar contrasten in materialen uitgebreid met het verwerken van wol tot vilten kommen en schalen en wandpanelen. De zachtheid van de vervilte wol wordt bewust gebruikt tegenover de ruige steengoedklei of het gladde en koele porselein. Recent zijn de kleine wandpaneeltjes, werk waarin persoonlijke ervaringen en herinneringen aan prachtige reizen zijn verwerkt.

Daarnaast loopt al jaren ‘beweging’ als een rode draad  door haar keramische werk. Margreet houdt van dans, houdt van de wind die door het riet en over het water blaast. U zult zelfs nog een lichte beweging aantreffen van een ronddraaiende lijn in de verstilde kommen. Vaak bestaat het werk uit meerdere delen: de ruimte tussen de delen zijn net zo belangrijk als de delen zelf.


 
webneeltje2Neeltje Meerman 

Neeltje Meerman besloot op haar 13e levensjaar om kunstenaar te worden.
Ze heeft haar opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag.

Neeltje is actief geweest in verschillende kunstdisciplines, van Theater, Dans en Verhalen tot Schilderen. De laatste zes jaar zijn de sieraden daar bij gekomen.

De sieraden zijn opgebouwd uit kleine kraaltjes, welke door verschillende technieken tot unieke draagbare objecten zijn gemaakt.

In 2013, 2014, 2015 en 2017 deed ze mee met een wereldwijde wedstrijd.
Deze wedstrijden geven haar de stimulans om het dagelijkse te overstijgen en de grenzen op te zoeken van haar creativiteit.

Ieder sieraad heeft een verhaal, ieder verhaal is een feest van kleur, techniek, zorg en originaliteit.