Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   
webeefjeExpositie Joost de Jonge (schilderijen), Jeroen Hollander (tekeningen) en  Eefje van de Braak (keramiek)       

Lijnen, grondtonen, kleuren

di 26 sep t/m wo 18 okt
 


De tentoonstelling is alle dagen open (m.u.v. maandagen), steeds van 11 tot 17 uur, toegang vrij

NB: De expositie wordt geopend op za 30 sep om 15 uur door Robbie Dell'Aira.
Dat gebeurt met een uiteenzetting over Icarus en de kunst.
En met pianospel van de zoon van Joost de Jonge.


Tijdens deze tentoonstelling in Stroomhuis drie zeer uiteenlopende beeldend kunstenaars. 
  • Joost de Jonge experimenteert in zijn schilderijen met de toepassing van compositorische modellen uit de muziek en de poëzie. 
  • Jeroen Hollander tekent al heel lang imaginaire stads- en openbaar vervoerplannen.
  • Eefje van den Braak is als keramiste geboeid door gewone zaken als een radiator of tandwiel, te weten door objecten die een krachtig lijnenspel in zich hebben.

0ver de beeldend kunstenaars:

Joost de Jonge 
webjoost2

Joost de Jonge (1975) woont in Vianen. Hij kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag en studeerde cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ook volgde hij opleidingen in onder meer Barcelona.
Tevens is hij gastdocent geweest aan de Vrije Universiteit in Amsterdam met als onderwerp het Ekphrasis project, waarover ruimschoots is bericht in de internationale pers, onder meer in Columbia Journal.


Werk van Joost is over de hele wereld verspreid. Het hangt in veel privé- en bedrijfscollecties (onder meer: privé Lisa Weithorn LA, bedrijfs: Banca Civica Madrid). Solo exposities had en heeft hij in Spanje, Atlanta en San Diego (USA) en uiteraard ook in Nederland. Zijn eerst volgende solo expositie heeft medio november plaats in Genève..
Daarnaast nam hij met zijn werk deel aan groepsexposities c.q. kunstbeurzen in onder meer Los Angeles, New Jersey, The Hamptons, Verona, Napels, Milaan, Bologna, Basel, Barcelona, Athene, Amsterdam en Londen. 


In de werken die Joost gemaakt heeft onder de noemer The Ekphrasis Project', staat het experimenteren met de toepassing van compositorische modellen van de muziek en de poëzie in zijn schilderkunst centraal.
Ekphrasis onderscheidt zich daarbij van het begrip synesthesie, waarbij het om een simultane zintuiglijke gewaarwording gaat, een samenklinken van de zintuigen ten tijde van de waarneming.

Bij geluid ziet men dan b.v. een kleur, dit hoeft geen artistieke gewaarwording te zijn, maar is mogelijk een puur fysieke aangelegenheid.
Bij Ekphrasis gaat het om de bewuste toepassing van kenmerkende kwaliteiten van de ene in de andere kunst, om een gezochte verwantschap. Het zoeken naar ritmische verbanden in beeldend werk doet hij al sinds zijn academietijd. Een herhaling van vormen kun je hier zien als corresponderend met een herhaling van een melodielijn in de muziek. Het toepassen van een schema, waarbij je lege en gevulde ruimtes in verschillende variaties met elkaar combineert, kun je invullen op de wijze van een jambische of trocheïsche versvoet.

Joost schreef zelf aan een relatie (2010): 

'Qua schildertechniek ben ik gelieerd aan Van Gogh en Karel Appel (alleen olie / nat-op-nat). Deze twee schilders vormen waarschijnlijk de belangrijkste invloeden in mijn huidige werk, samen met de ‘muzikale’ composities van Mondriaan en de fijne penseelvoering van Cézanne… ook vanwege de kleurverhoudingen. Appel en Van Gogh hebben mij beïnvloed door hun voorliefde voor het grote gebaar, maar vooral door hoe ze het schilderij gebruiken als middel om zich uit te drukken! Ook… ligt hun poëtische benadering en hun licht tragische mentaliteit dicht bij mijn eigen persoonlijke visie op het dagelijks leven.'


webjeroen2Jeroen Hollander 

Jeroen Hollander woont in Brussel. Al heel lang tekent hij imaginaire stads- en openbaar vervoerplannen. Hij is daarin autodidact. 
Sinds 2001 komt hij met zijn werk naar buiten, nadat hij de kans kreeg dit te tonen aan Jan Hoet. 
Jan Hoet engageerde hem onmiddellijk voor zijn tentoonstelling YELLOW in Geel (België). Ook exposeerde hij al een keer in Breda. Sindsdien stelt hij minstens één keer per jaar tentoon.


In 2009 kreeg hij een zeer grote erkenning voor zijn werk als één van de 4 laureaten van de Prijs van de jonge Belgische schilderkunst. Dit zette hem ertoe aan zijn talenten en visies verder te exploreren. Hij gaat bewust op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen en onderzoekt de betekenis en vormen van stedelijke netwerken. Jeroen neemt ons mee op reis naar zijn imaginaire steden. 
De stadsplannen die hij ontwerpt zijn, zoals in de reclameslogan van de Belgische Spoorwegmaatschappij, 'altijd een beetje reizen'. 
In de wereld van Jeroen is een stad immers niet zozeer een verzameling straten en huizenblokken maar veeleer een complexe organische structuur van tientallen, soms honderden, tram, bus, trein en metrolijnen. Uit zijn werk spreekt een diepe fascinatie voor het openbaar vervoer en de plaats waar zich dat het best manifesteert, namelijk de stad.

webeefje3Eefje van den Braak 

Eefje van den Braak woont in Bilthoven. Zij volgde de Opleiding Keramische ambachtelijke technieken, SBB Gouda (2007-2010) met daarna een extra leerjaar Handvormen. En recent de basisopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De keuze voor Keramiek is o.a. beïnvloed door de internationale Keramuze exposities die een vijftiental jaren gehouden werden in haar woonplaats.

Eefje van den Braak is geboeid door gewone zaken zoals een radiator of tandwiel – objecten die een krachtig lijnenspel in zich hebben. Maar ook natuurlijke bronnen, zoals de zaden in een zonnebloem, spreken tot haar verbeelding. Dat verwerkt ze in haar abstracte, architectonische keramiek. Haar werk bestaat uit gelijksoortige elementen die worden doorsneden door een denkbeeldige bolvorm. Transparantie en schaduwwerking spelen in haar werk altijd een belangrijke rol.  <style="padding-left: 2em;">Vanuit de behoefte aan eenvoudige en heldere uitgangspunten werkt zij met basisvormen zoals een bol, conus of piramide. De maten en lijnen van haar werk zijn altijd logisch en weloverwogen, mathematisch. Het werk heeft klei als basis, een materiaal dat zich vaak lastig laat kneden tot de abstracte, architectonische objecten die ze voor ogen heeft. Ze vergen daarom een precieze voorbereiding en opbouw; dit voortraject vindt Eefje net zo interessant als de uitwerking in klei. In haar recente werk combineert Eefje gelijksoortige elementen met een denkbeeldige bolvorm. De bol bepaalt op welke manier de delen versneden worden. Zo geeft ze vorm aan de 'leegte' en ontstaat als het ware een extra dimensie. Door de strakke opstelling én door de combinatie van opengesneden en gesloten delen speelt transparantie en schaduwwerking een belangrijke rol. Het intrigeert Eefje dat een verzameling uniforme elementen toch in elke kijkhoek een ander beeld kan opleveren. De eenvoudige deklaag staat in dienst van de vorm; daarmee brengt ze rust in het lijnenspel. Met de zanderige huid en de natuurlijke, matte tint verzacht ze de strenge vormentaal.
 
   

Nieuws

webveilingVeiling keramiek beeld

Uit de vogelexpositie in mei is dit ‘Stroomhuis met vogels’ (keramiek) nog beschikbaar. Het is voor deze expositie en voor het Stroomhuis gemaakt door beeldend kunstenaar Lia van Rhijn. We besloten het te veilen (als aanvulling op onze kas). De originele vraagprijs van het beeld was € 250.
We geven iedereen graag de kans te bieden op dit mooie en leuke stukje werk. Wie goed kijkt ziet dat dit Het Stroomhuis voorstelt met allemaal vogels op het dak als symbool dat iedereen zich goed voelt in Het Stroomhuis. Tot medio oktober kun je je bieding doorgeven aan Hans Baars via zijn mail: . 
Daarna bepalen we wie de gelukkige eigenaar is geworden van dit mooie en sprekend kunstwerkje.


Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje is ook al van de pers, en inmiddels op tal van plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner