webversierendExpositie van beeldend kunstenaars
Hans Leijerzapf & Jet Mous


'Verrassend en

versierend' 


schilderijen, sieraden en vazen


vr 23 juni t/m wo 19 juli

De tentoonstelling is alle dagen open (m.u.v. maandagen), steeds van 11 tot 17 uur


Hans Leijerzapf (Leiden - 1951) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag in grafiek en schilderen. Daar had hij al een voorliefde voor anekdotisch schilderen en tekenen en vond dat kunst niet “verheven” moest zijn, maar juist onderdeel van de samenleving. Door de jaren heen ontwikkelde hij zijn stijl en keuze voor onderwerpen. Hans heeft iets met mannen die in de weer zijn met alledaagse of niet alledaagse voorwerpen. Het zijn vaak onhandige poses, alsof de mannen met iets nutteloos bezig zijn en het voorwerp er in het geheel niet toe doet. Zijn olieverf schilderijen op linnen zijn anekdotisch figuratief. De voorstelling van mannen met jassen op een podium-achtige verhoging suggereert dat er nog iets moet volgen: de clou, de ontknoping. De kijker mag zelf invullen wat hij denkt te zien. Hans Leijerzapf heeft zijn atelier in IJsselstein maar exposeert met zijn schilderijen door heel Nederland in toonaangevende galeries. Hij leeft voor de kunst en de kunst is zijn leven. Geïnteresseerd als hij is in de wereld en de mens geeft hij een zelfreflectie met humor en zelfspot. Hij houd de toeschouwer een spiegel voor waar je vaak om moet lachen.

websieraadJet Mous (Lisse – 1948) kreeg haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort. Zij woont en werkt in Suawoude.
Haar keramisch werk is krachtig, strak en vaak asymmetrisch vormgegeven. Bij haar oudere werk was kenmerkend het vaak monochrome gebruik van kleuren. Nu specialiseert zich op tulpenvazen en sieraden, dit zal het hoofdbestanddeel zijn van de expositie in het Stroomhuis. Sieraden, zoals het woord al zegt, worden gebruikt om jezelf mee te sieren. Dat vindt Jet het boeiende aan het ontwerpen van sieraden; je gebruikt ze voor speciale gelegenheden om er mooier mee uit te zien en te benadrukken dat het moment waarop je ze draagt bijzonder is. Daarom maakt ze bij voorkeur opvallende sieraden: je ziet ze niet over het hoofd en ze geven de drager een feestelijk gevoel.