webwaal
Expositie van twee beeldend kunstenaars: Andrea Gulickx en Wim Borst

'Kracht en poëzie'                                                                   

do 26 jan t/m zo 19 feb

De tentoonstelling is open van do t/m zo, steeds van 12 tot 16 uur.

Toegang vrij.


Andrea Gulickx brengt de Waal op een bijzondere wijze in beeld.
Dat doet zij door experimentele fotografie, met lange sluitertijden en intuïtieve bewegingen.
Dat resulteert in poëtische beelden, waarin vooral de dynamiek, de stroming en de beweging van de rivier de nadruk krijgen.

Het werk van Wim Borst is geworteld in de geometrisch-abstracte traditie.
Zijn objecten bestaan uit meerdere onderdelen.


Meer over beide beeldend kunstenaars

webandreaAndrea Gulickx

Andrea Gulickx brengt door middel van experimentele fotografie, waarin ze een combinatie maakt van lange sluitertijden en intuïtieve bewegingen, de Waal op een bijzondere wijze in beeld. Dat heeft geresulteerd in heel poëtische beelden, waarin vooral de dynamiek, de stroming en de beweging van de rivier de nadruk krijgt.

Andrea: ‘Meerdere keren heb ik foto’s mogen maken bij artikelen over Jac.P. Thijsse, waarin de rivier de hoofdrol had. Ik werd zo gegrepen door de dynamiek van de rivier dat ik die ook op een bijzondere wijze wilde vastleggen. Met in mijn achterhoofd het Verkade-album ‘Onze grote rivieren’ van Thijsse ben ik gaan fotograferen, in eerste instantie aan de Waal. Ik woon al 8 jaar aan deze rivier terwijl ik hem nog nooit had bezocht. De eerste keer dat ik via de weilanden naar het water liep en tegelijk de stilte en dynamiek waarnam, voelde het als thuiskomen.’

webwimborstWim Borst

Wim Borst werd op tamelijk late leeftijd professioneel keramist. Hij was 31 toen hij in 1977 voor het eerst ging exposeren. Als autodidact kreeg hij o.a. les van Ru de Boer en Emmy van Deventer.

Een vasthoudende geest en grote precisie kenmerken zijn carrière en zijn werk. Zijn werk is geworteld in de Nederlandse geometrisch-abstracte traditie maar hij past het idioom op een niet-academische en verfrissende manier toe. Binnen de zelfgekozen grenzen van de geometrische abstractie veroorlooft hij zich vrijheden in het gebruik van kleur, materiaal en thematiek. Zijn objecten bestaan over het algemeen uit meerdere onderdelen.

In de periode 1986 - 1998 combineerde hij keramiek met plexiglas.

De geometrische vormen met belijningen waren aanvankelijk gebaseerd op de rechthoek. Sinds 1998 hebben ronde vormen (cilinders, ovalen) de overhand gekregen. Naast de geometrische vorm is ook de behandeling van het materiaal voor Wim Borst van belang. De laatste jaren voegt hij organisch materiaal aan de klei toe zodat de huid van de objecten een steeds belangrijker rol krijgt.

Wim Borst exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Hij is lid van de NVK, Nederlandse Vakgroep Keramisten. en de kunstenaarsvereniging 'de Vishal', te Haarlem. Hij is lid van de groep ceramiCVision.nl deze bestaat uit een aantal Nederlandse keramisten, zij ontmoeten elkaar sinds vijf jaar elke twee maanden. Tijdens deze ontmoetingen wisselen zij van gedachten over de inhoudelijke kant van hun vak. Daarnaast verzorgen zij naast hun individuele exposities, groepsexposities in binnen- en buitenland.

Zijn werk bevindt zich in particuliere collecties en in museumcollecties in binnen- en buitenland, zoals Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Boston Museum of Fine Arts Boston USA, Frans Halsmuseum Haarlem, Museum Keramion Frechen Duitsland, Magnelli Museum, Keramiekmuseum van Vallauris Frankrijk, Keramiekmuseum Het Princessehof Leeuwarden, en Stedelijk Museum Schiedam.