Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   

web DICKSMIT.ILL2

Dubbelexpositie bloemstillevens en figuratieve sculpturen

Dick Smit & Lothar Vigelandzoon

   t/m zo 19 apr 

open van 11 tot 17 uur
's maandags gesloten, maar op 2e Paasdag 6 april wel geopend
toegang vrij, gratis parkeren

Dubbel expositie “DE NATUUR VERBEELD”

Dick Smit (aquarellen van botanische planten) en Lothar Vigelandzoon (beelden van fruit en …).
Twee kunstenaars, van wie werk in bezit is bij mensen wereldwijd. Beiden richten op dit moment ook een expositie in Londen in.

web DICKSMIT.ILL1 1web aquarellen 1web aquarellen 2

 
Dick Smit


Botanische tekeningen of schilderingen van een plant tonen op een gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde wijze een plant of delen van een plant. De hedendaagse botanisch kunstenaar bouwt voort op een eeuwenoude traditie. Kruidboeken met exacte afbeeldingen van een plant waren vaak het naslagwerk voor de geneeskundigen en apothekers. Grote belangstelling die er in ons land bestond voor Botanische Kunst lag ook ten grondslag aan de school van bloemschilders in de zeventiende en achttiende eeuw. Bloemstillevenschilders benaderden de botanische illustraties erg dicht.

Een in Nederland bekende naam op gebied van het verantwoord weergeven van bloemen en insecten is Maria Sybille Merian in het einde van de 18e eeuw. In veel Europese landen m.n. Engeland (Francis Bauer), Frankrijk (P.J.Redouté) en Duitsland (G.Dionysius Ehret) werkten beroemde Botanisch Kunstenaars. Binnen de Vereniging van Botanisch Kunstenaars worden op een hoog niveau tekeningen in de technieken inkt, aquarel en pastel vervaardigd. Op jaarlijkse ledenexposities is werk van de leden te zien en te koop.


Dick Smit is geboren in Utrecht (1937). Hij volgde de opleiding esthetische vorming van de Academie Artibus en Academie voor Beeldende Kunst (specialisatie Publiciteit).
Na zijn opleiding was hij enige jaren werkzaam op een reclamebureau, daarna werkte hij van 1964 tot 1998 bij de Universiteit Utrecht (Faculteit Biologie). Van 1975 tot 1990 was hij docent bij de avondopleiding van het Ghijssen Instituut te Utrecht voor het vak Audio Visueel/ Informatie overdracht.

Hij illustreerde free-lance een tiental jaren de artikelenreeks van Wiert Nieuman, 'Over groei en bloei gesproken' in tuinentijdschrift Groei en Bloei.
Ook verzorgde hij illustraties voor religieus of levensbeschouwelijke werkjes als dichtbundels. Hij gebruikt in hoofdzaak aquarel.

Zijn aquarellen van bloemen en planten zijn in bezit van particulieren in Nederland, Engeland, België, Frankrijk en Japan.

Tijdens het Stinzenfestival op zaterdag 4 april in en rond Stroomhuis, zal Dick Smit op de expositie aanwezig zijn en zijn werk nader toelichten.

web vigelandzoonweb Lothar V. Fruitschaalweb vigelandzoon 2Lothar Vigelandzoon


Het belangrijkste dat Lothar motiveert, draait rond het begrip mooi. 
Sculpturele schoonheid, maar vooral met een eigen innerlijke kracht, waarbij inspiratie uit het dagelijks leven een belangrijke rol speelt.


Lothar Vigelandzoon ontwerpt zijn beelden in Vence (Fr.), maar laat ze maken in de Betuwe. Fruit is een van zijn thema’s. De perfecte uitvoering van de vruchten trekt de aandacht.
Zijn figuratieve sculpturen worden gekenmerkt door beweging en evenwicht, waarbij er tevens  voldoende ruimte overblijft voor eigen fantasie.


Lothar Vigelandzoon is geboren in Paramaribo, Suriname.
Heeft vanaf 1966 in Nederland gewoond en is sinds 2000 woonachtig in Vence, Frankrijk, waar hij als beeldend kunstenaar werkzaam is.
Lothar exposeert in Nederland, Noorwegen en Frankrijk (Parijs, Cannes en St.Paul de Vence). 

Lothar Vigelandzoon zal op zondag 19 april van 14 tot 17 uur op de expositie aanwezig zijn, om vragen van bezoekers te beantwoorden. 

   

Nieuws  

Nieuw programma

De programmeurs van Stroomhuis leggen op het ogenblik de laatste hand aan het programma voor het komende nieuwe theaterseizoen najaar /winter 2017-18. Alle programma-onderdelen die qua organisatie gereed zijn, verschijnen meteen op deze website. Ook wordt weer gewerkt aan een programmaboekje op papier. Dat zal eind augustus verschijnen.


Rabo-prijs 

Stroomhuis Neerijnen heeft bij Rabobank West Betuwe een mooie prijs gewonnen. Doordat veel leden van de Rabo bij hun actie 'Een aandeel in de Betuwe' op Stroomhuis stemden, ontvangt ons cultureel centrum van de bank liefst € 958,53. Dit bedrag is bedoeld om een nieuwe activiteit mogelijk te maken. Dat is een maandelijkse concertserie 'Wereldse klanken' die in september van start zal gaan. Ook vorig jaar won Stroomhuis al eens zo'n leuke Rabo-prijs, toen voor het succesvolle concertprogramma 'Rivierenland Klassiek'. Dat wordt ook komend najaar voortgezet.


Overtocht

Rondom het terras en de parkeerplaats van Stroomhuis liggen vijf stenen van grijs graniet (140x95x45 cm), in 2012 gemaakt door beeldend kunstenaar Adri Verhoeven uit Kerkdriel. Vijf gelijkvormige stenen. Ze lijken samen onderweg. Misschien vertrekken ze net bij het Stroomhuis of ze zijn omgekeerd juist op weg naar het terras met het plan daar neer te strijken. De kans is groot dat ze morgen en overmorgen nog niet veel zijn opgeschoten. Het maakt ze niet uit, stenen hebben de tijd.


webkoekoek
Vogelweek 2017

Za 13 mei stond Stroomhuis in het teken van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. 's Morgens vroeg, bij het krieken van de dag, was er weer de traditionele vogelexcursie 'Vroege Vogels', op Landgoed Neerijnen. Niet minder dan 59 verschillende vogelsoorten werden waargenomen. Voor een overzicht daarvan, klik hier.
's Avonds vertoonde het Filmhuis van Stroomhuis twee prachtige vogelfilms: 
‘De terugkeer van de ijsvogel’ (van Cees van Kempen), en de eerste documentaire in de filmgeschiedenis (uit 1922 !) over de bijzondere gedragingen van de koekoek (op foto: jonge koekoek, gevoerd door zijn 'pleegmoeder' kleine karekiet).


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


webcettis
Primeur: Cetti's zanger


Voor het eerst is er op Landgoed Neerijnen een Cetti's zanger waargenomen. Dat was tijdens de vogelexcursie Vroege Vogels I, op za 25 maart. Deze vooral Italiaanse zangvogel rukt op naar het noorden. Al langer is Cetti's zanger - vernoemd naar een Italiaanse vogelaar die deze zangvogel het eerst observeerde - een vaste gast in de Biesbosch. Nu ook is deze zuidelijke zanger inmiddels al meerdere keren waargenomen op landgoed Neerijnen!
Voor de lijst van de nu 57 waargenomen vogels, klik hier   


Steenweg afgesloten

Bezoekers Stroomhuis, komend van Geldermalsen, let op: de Steenweg van Meteren naar Waardenburg is afgesloten. Dit vanwege de aanleg van een fietspad. Dit duurt tot de zomer. Daarom rijden via snelweg A2, afslag Waardenburg. Het kan ook via A15, Est en Opijnen, maar dat is erg om.


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)


Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren, geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. We zoeken meerdere mensen (m/v) die het leuk vinden om licht, geluid en niet zelden ook beeld bij onze voorstellingen goed in te regelen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner