web DICKSMIT.ILL2

Dubbelexpositie bloemstillevens en figuratieve sculpturen

Dick Smit & Lothar Vigelandzoon

   t/m zo 19 apr 

open van 11 tot 17 uur
's maandags gesloten, maar op 2e Paasdag 6 april wel geopend
toegang vrij, gratis parkeren

Dubbel expositie “DE NATUUR VERBEELD”

Dick Smit (aquarellen van botanische planten) en Lothar Vigelandzoon (beelden van fruit en …).
Twee kunstenaars, van wie werk in bezit is bij mensen wereldwijd. Beiden richten op dit moment ook een expositie in Londen in.

web DICKSMIT.ILL1 1web aquarellen 1web aquarellen 2

 
Dick Smit


Botanische tekeningen of schilderingen van een plant tonen op een gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde wijze een plant of delen van een plant. De hedendaagse botanisch kunstenaar bouwt voort op een eeuwenoude traditie. Kruidboeken met exacte afbeeldingen van een plant waren vaak het naslagwerk voor de geneeskundigen en apothekers. Grote belangstelling die er in ons land bestond voor Botanische Kunst lag ook ten grondslag aan de school van bloemschilders in de zeventiende en achttiende eeuw. Bloemstillevenschilders benaderden de botanische illustraties erg dicht.

Een in Nederland bekende naam op gebied van het verantwoord weergeven van bloemen en insecten is Maria Sybille Merian in het einde van de 18e eeuw. In veel Europese landen m.n. Engeland (Francis Bauer), Frankrijk (P.J.Redouté) en Duitsland (G.Dionysius Ehret) werkten beroemde Botanisch Kunstenaars. Binnen de Vereniging van Botanisch Kunstenaars worden op een hoog niveau tekeningen in de technieken inkt, aquarel en pastel vervaardigd. Op jaarlijkse ledenexposities is werk van de leden te zien en te koop.


Dick Smit is geboren in Utrecht (1937). Hij volgde de opleiding esthetische vorming van de Academie Artibus en Academie voor Beeldende Kunst (specialisatie Publiciteit).
Na zijn opleiding was hij enige jaren werkzaam op een reclamebureau, daarna werkte hij van 1964 tot 1998 bij de Universiteit Utrecht (Faculteit Biologie). Van 1975 tot 1990 was hij docent bij de avondopleiding van het Ghijssen Instituut te Utrecht voor het vak Audio Visueel/ Informatie overdracht.

Hij illustreerde free-lance een tiental jaren de artikelenreeks van Wiert Nieuman, 'Over groei en bloei gesproken' in tuinentijdschrift Groei en Bloei.
Ook verzorgde hij illustraties voor religieus of levensbeschouwelijke werkjes als dichtbundels. Hij gebruikt in hoofdzaak aquarel.

Zijn aquarellen van bloemen en planten zijn in bezit van particulieren in Nederland, Engeland, België, Frankrijk en Japan.

Tijdens het Stinzenfestival op zaterdag 4 april in en rond Stroomhuis, zal Dick Smit op de expositie aanwezig zijn en zijn werk nader toelichten.

web vigelandzoonweb Lothar V. Fruitschaalweb vigelandzoon 2Lothar Vigelandzoon


Het belangrijkste dat Lothar motiveert, draait rond het begrip mooi. 
Sculpturele schoonheid, maar vooral met een eigen innerlijke kracht, waarbij inspiratie uit het dagelijks leven een belangrijke rol speelt.


Lothar Vigelandzoon ontwerpt zijn beelden in Vence (Fr.), maar laat ze maken in de Betuwe. Fruit is een van zijn thema’s. De perfecte uitvoering van de vruchten trekt de aandacht.
Zijn figuratieve sculpturen worden gekenmerkt door beweging en evenwicht, waarbij er tevens  voldoende ruimte overblijft voor eigen fantasie.


Lothar Vigelandzoon is geboren in Paramaribo, Suriname.
Heeft vanaf 1966 in Nederland gewoond en is sinds 2000 woonachtig in Vence, Frankrijk, waar hij als beeldend kunstenaar werkzaam is.
Lothar exposeert in Nederland, Noorwegen en Frankrijk (Parijs, Cannes en St.Paul de Vence). 

Lothar Vigelandzoon zal op zondag 19 april van 14 tot 17 uur op de expositie aanwezig zijn, om vragen van bezoekers te beantwoorden.