Jacqueline Tijssen, Keramiek en Jeanette van Dun, Olieverf abstract en surrealistisch

Jeanette van Dun


Datum: Donderdag 28 maart t/m zondag 21 april 2024

Openingstijden: Donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.


Jacqueline Tijssen, Nieuwegein

Keramiek is het materiaal waarin ik mijn ei kwijt kan, of eigenlijk mijn Huis.

Huizen staan zo dichtbij de mens. Een eerste levensbehoefte. Hier vind je warmte, liefde veiligheid en beschutting. Het is het thema van mijn werk. En dan in de ruimste zin. Huizen abstract of realistisch. Humoristisch of verstild. Maar ook bergdorpen, of rijtjeshuizen.

Ik reis veel en die beelden van huizen in alle hoeken van de wereld staan op mijn netvlies.

Ik vertaal deze ervaringen naar beelden in klei. Een fantastisch materiaal door zijn onbeperkte mogelijkheden. Ik geef er een eigen draai aan door te kiezen voor details die een ritme gaan vormen. Zoals trappen of raampartijen. Je ogen moeten geleid worden door poorten of doorgangen. Ruimten waardoor je kunt kijken.

Beweging wil ik ook graag laten ontstaan. Wiebelende boten met huizen. Of buigende, rijdende en wuivende huizen. Ik voeg graag teksten toe, gestempeld, geschreven of op transfers. En speel met kleuren en vlakken.

Het werk dat ik op deze expositie exposeer zijn huizen en torens op wielen. Maar ook boomhutten. Om bij weg te dromen.

Ik bouw mijn huizen op uit plakken zelf samengestelde klei  (draaiklei met als body papiervezel) Voor ik het huis in elkaar zet, heb ik de ramen en vlakken al aangebracht. Ik moet dus goed plannen hoe ik het werkstuk ga maken. Oxides voor de huid van de klei en  glazuur voor kleur. Daarna gaat het werk in de oven  de derde brand is voor de transfers en lusters als koper en goud.


Jeanette van Dun

Afgestudeerd in de hogere specialisatiegraad op academie Arendonk in België en tegelijkertijd nationaal geëindigd met de hoogste ranking binnen de schilderkunst van Belfius-Art.

Van Dun schildert vooral thematisch. Haar tentoongestelde werken zijn portret gerelateerd en ontstaan vanuit het thema `kwetsbaarheid`. Vorm en kleur zijn belangrijke elementen om tot het uiteindelijke resultaat te komen, waarbij vervreemding en surrealisme vorm krijgen. Geen harde kleuren, maar ingetogen. De emotie blijft.

Daarnaast zijn er natuur gerelateerde werken te zien. Impressies die vanuit een innerlijk beeld tot stand komen, als vanzelf, ingetogen en kwetsbaar. Steeds op zoek naar compositie en kleurgebruik komt langzaamaan het juiste beeld op doek. Niet de werkelijkheid is interessant, maar het uiteindelijke resultaat.

Voor meer info www.jeanettevandun.nl

 

 

 

Deel dit bericht, kies een platform!