Expositie Face to ‘Vaas’

Verzorgd door Erna van Lith en Hermien Buytendijk


Datum: vrijdag 25 november t/m zondag 18 december 2022

Openingstijden: donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

*onder invloed van buitentemperaturen en de daarmee samenhangende stookkosten kunnen de openingstijden wijzigen. Gelieve daarom vóór uw gepland bezoek nogmaals op deze site de actuele openingstijden te raadplegen.


Erna van Lith

Portretten die contact maken.

Erna van Lith is een moderne realistische portretschilder die in Hedel woont en werkt. “Portretten communiceren, kunnen contact maken, roepen verhalen en vragen op”.

Voor Erna zijn alle mensen interessant. Sommigen op het eerste gezicht, anderen gaan ‘leven’ door de verhalen die ze vertellen. Zij zet zich dan ook tot doel om haar modellen te leren kennen. Ze wil hun stem horen, wil weten hoe hun leven eruitziet en wat hen drijft en interesseert. Zo vormt zich een beeld in haar hoofd. Erna heeft zich de vaardigheid eigen gemaakt om dat beeld te vertalen naar doek of papier.

Als klein kind tekende Erna graag gezichten en ze is daar nooit mee opgehouden. Zij koos na de middelbare school voor de studie Kunstgeschiedenis en Archeologie en is in Nijmegen afgestudeerd. Naast een grondige kennis over kunst leerde het haar ook te zien, een essentiële vaardigheid voor een beeldend kunstenaar. Zien hoe een kunstwerk is opgebouwd, zien wat er echt is in plaats van zien wat je verwacht te zien.

Ruim 10 jaar geleden begon Erna serieus op zoek te gaan naar goede docenten en mentoren die haar konden helpen haar tekenvaardigheden te ontwikkelen en haar weg te vinden in de kunstwereld. In eerste instantie vond zij ze dichtbij huis bij Henk Groenendaal en zijn eerste groep studenten. Zij schilderen nog steeds wekelijks samen. Later is zij ook workshops verder weg gaan volgen, in Nederland, Italië en Amerika. Sommige van haar docenten zijn, in willekeurige volgorde: Vincent Desiderio, Svetlana Tatarskova, Gregory Mortenson, Bernardo Siciliano, Cesar Santos.

Erna’s portretten zijn in ongeveer hetzelfde tempo bekend geworden bij een steeds breder publiek. Haar eerste expositie was te zien in het dorp waar zij opgroeide. Sindsdien is ze twee keer finaliste geweest voor de Nederlandse portretprijs en was zij in 2020 te zien in het TV-programma “Sterren op het doek”, waar zij een portret schilderde van Adriaan van Dis.

Hermien Buytendijk

In de verbeelding ligt de kleur, het lichtvoetige en de warmte van de werkelijkheid.

Geboren in Groningen,1948. Ik heb nog het Breitner-achtige beeld voor ogen waar ik als klein kind vanuit onze bovenverdieping naar keek: de regendruppels op het raam en de trolleys die toen nog reden op de benevelde Verlengde Herenweg.

Al heel jong genoot ik als ik mocht tekenen onder het huiselijke licht aan tafel. Door de tijd en ruimte te krijgen om verhalen te dromen en veel boeken te lezen, was het mogelijk dat een kleurrijke verbeelding mijn werkelijkheid werd.

Op de HBS in Heerlen illustreerde ik de schoolkrantjes waarbij de nonnetjes die daar lesgaven het vaak moesten ontgelden. De invloed van het katholieke zuiden zou lange tijd haar invloed doen gelden op mijn tekeningen en later in mijn beelden. De hele omgeving riep op tot een zekere spot die gedrenkt was in een deken van onbevangen dromerigheid. De beelden van processies door de straten van het Limburgse heuvelland en het schilderachtige carnaval met clowneske eenling-figuren waren prachtig en een voedingsbodem voor fantasie. Na mijn eindexamen, op mijn zeventiende, ging ik een jaar naar het buitenland en volgde daar intensief tekenlessen, o.a. aan een kunstacademie. Ik werd gestimuleerd om op muziekstukken, bv. van Berlioz, mijn eigen wijze van illustreren te ontwikkelen. Zo ontdekte ik dat de cartoonachtige tekeningen niet van eenzijdigheid getuigden maar juist een sterke eigen kant van mij waren.

Ook ging ik zeefdrukken en maakte kennis met klei maar pas toen ik tegen mijn veertigste een oventje cadeau kreeg, ontstonden oeverloos veel beelden van keramiek, er ontstonden tuinbeelden maar ook wandobjecten en recentelijk kleine porseleintjes.

Werken met klei heeft mijn leven verrijkt. Ik heb er bijzondere mensen door ontmoet en warme vriendschappen aan overgehouden, met mensen van alle pluimage gefeest en gegeten en geëxposeerd. 

Inmiddels ben ik Oma van een heel stel kleinkinderen. Ik geniet van deze prachtige mensbaksels. Ik hoop dat mijn handen tot op hoge leeftijd het gevecht met de klei willen aangaan.

 

Deel dit bericht, kies een platform!

Onze activiteiten