Het boek “Achter de wolken” over Dik Kusters

wordt zaterdag 22 oktober in het Stroomhuis gepresenteerd.

Als geboren en getogen Betuwenaar werd Dik al snel aangetrokken door

de schoonheid van het landschap.


Datum: donderdag 29 september t/m 23 oktober 2022

Openingstijden: donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.


In zijn jeugd zag hij de uiterlijke schoonheid niet, dat hoorde er gewoon bij. Gras was gras en een boom was om in te klimmen. Het was vooral de enorme speeltuin waar hij zichzelf na schooltijd in kon vermaken.

Een gebruiksobject dus. Struinen door de zompige klei, eendeneieren zoeken, vissen, zwemmen in de Kil bij Ophemert.

Het kon niet op en het zou altijd zo blijven…

Later, na zijn opleiding aan de kunstacademie kwam de waardering voor de schoonheid van het landschap.

“Alles van waarde is weerloos” (Lucebert)

Het gedicht van Lucebert was, is en blijft…

De vooruitgang heeft het economisch gebruik van de uiterwaarden voor kleinschalige veeteelt overbodig gemaakt.

Naar Diks mening wordt er nauwelijks nagedacht over de resten van het landschap en wat we er mee aan moeten en zeker niet binnen een cultuurhistorisch besef.

Dik legt graag de schoonheid vast voor zover er nog wat van over is.

Met name het wassen en afnemen van het hoge water in de wintermaanden – en niet alleen in die maanden – maakt de interactie tussen land, licht en water van het rivierenlandschap tot een adembenemend schouwspel. De vastlegging gebeurt middels een door Dik zelf ontwikkelde techniek.

Het vlak wordt afgedekt met fijne malletjes en met airbrush inkt, een gaasje en tandenborstel spat hij successievelijk de kleuren op papier.

Vooraf tekent en schildert hij zoveel mogelijk buiten om de voorstelling zo goed mogelijk in zich op te nemen. In zijn atelier werkt hij de voorstelling uit in de hierboven beschreven techniek.

“Achter de wolken” is een biografisch boek over het leven, maar vooral over het werk van Dik, opgetekend door Fred Eggink. De aanleiding is de 70e verjaardag van Dik Kusters, in dienst van het landschap en met liefde voor de regio. Het boek geeft een beeld van de cultuurhistorie van ‘zijn’ Betuwe, het veranderende landschap en de voortdurende strijd tegen het water van de Waal. Een hoofdrol is weggelegd voor de kunst met onder meer zijn fraaie landschappen met ‘Kusteriaanse’ luchten. Ook toont het boek zijn veelzijdigheid, want ook ruimtelijk werk, etsen en illustraties komen aan bod. Verder speelt zijn rol als ontwerper, initiatiefnemer en verbinder bij Stichting 4 Stromenland (Fruitcorso) een belangrijke rol.

Bij voorinschrijving ontvangt  u een korting op het boek (normaal € 29,95), nu bij voorinschrijving € 25,00 per stuk. De voorintekening loopt tot 15 september 2022. Voor meer info: stuur een mail naar marie-jan@emjee-uitgevers.com (0344- 652182).

Presentatie boek Dik Kusters in het Stroomhuis 22  oktober 14.30 uur  voor genodigden. Vanaf 15.30 uur kan het boek gekocht of afgehaald worden.

Deel dit bericht, kies een platform!

Onze activiteiten