Driedaagse cursus Architectuur
foto: Interieur Markthal Rotterdam
Docent: Peter Schipper
Data: donderdagmiddag 9 en 23 februari en 23 maart 2023
Tijd: 14.00 tot 16.00 uur
Kosten cursus totaal : € 40,00 (incl. 3 fullcolor naslagwerken).
Kosten losse cursusbijeenkomst: € 17,50 (incl. 1 fullcolor naslagwerk).
Druk hier om uw kaarten te reserveren
Inhoud: Regelmatig hoor je de kreet ‘Nederland verdoost’ langs komen. Het slaat op de eindeloze rijen blokkendozen die bouwers vooral langs de snelwegen neerzetten. Ook in menig modern woon- en kantoorgebouw wordt nog uitgegaan van het adagium dat strak, recht en zakelijk de meest ideale en prestigieuze vormgeving oplevert. Aan de andere kant zijn er ontwerpers en architecten die zoeken naar nieuwe vormen en zich niet gebonden voelen aan een puur zakelijke uitgangspunten.

Foto: Het Maankwartier in Heerlen
In de eerste twee bijeenkomsten ontrafelen we deze twee grote hoofdstromen in de architectuur door ze gedurende 120 jaar te volgen. Van Berlage, Frank Lloyd Wright, Le Corbusier en Rietveld tot het hoofdkantoor van de ABN-Amro op de Amsterdamse Zuid-as. En de architectuur met een krul: Van de Amsterdamse School, de Delftse School, Piet Blom tot Hundertwasser en Mendini. Hoewel het accent op Nederland ligt, maken we toch ook uitstapjes naar het buitenland. Van de kapel in Ronchamps van Le Corbusier tot de dansende gevels van Frank Gehry in Praag.

Foto: Villa in Rhenen
De derde bijeenkomst is geheel gewijd aan de architectonische ontwikkelingen in de 21e eeuw, wanneer recht, zakelijk en een krul soms tot een verrassende mix voeren (zwenkende gevels en welvende daken; ‘blobs’). Dat levert spectaculaire bouwwerken op. Aan bod komen bekende bureaus en architecten, zoals Mecanoo (Francine Houben), MVRDV, Ben van Berkel, Sjoerd Soeters, Neutelings & Riedijk, Rem Koolhaas en de Iraaks-Britse Zaha Hadid. Ontwerpers en architecten zien zich in de nieuwe eeuw bovendien voor ongekende uitdagingen geplaatst, zoals wonen op het water, verbouwen van oude fabriekscomplexen en ontwerpen van nieuwe stations en bruggen. Bovendien worden ze geconfronteerd met eisen op het gebied van duurzaamheid, de energiehuishouding en bouwen met natuurlijke materialen.
Tenslotte, waar mogelijk kijken we nadrukkelijk ook rond in de directe omgeving, zodat u zelf op pad kunt gaan om de voorbeelden te ontdekken. Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Geldermalsen, Veenendaal en Rhenen bieden voldoende aanknopingspunten.