Onze nieuwsbrief  

Wilt u op de hoogte blijven van ons programma? Meld u nu aan.
 

captcha 

   

fruitteeltVerpersen van al uw (overtollig) fruit

Sapdag

za 13 okt

Net als in eerdere jaren organiseert Stroomhuis dit najaar opnieuw zijn succesvole Sapdag.

Vanwege de dit jaar helaas tegenvallende oogst van peren, maar ook enkele appelsoorten, willen we het sap persen bij nader inzien concentreren op zaterdag 13 oktober.  Daarvoor graag ieders begrip. 

Particuliere eigenaren van fruitbomen kunnen dan hun overschotten aan appels en peren laten versappen tot heerlijk vruchtensap. Dat gebeurt met een mobiele sapmachine op het Stroomhuisterrein. Het fruit kan worden aangeleverd in partijen van minimaal 75 kilo (dat is ongeveer drie veilingkistjes). Heel grote partijen zijn eveneens goed verwerkbaar.

sapdag2Verpersen van al uw overtollig fruit

Sapdag

za 13 okt

Net als in eerdere jaren organiseert Stroomhuis dit najaar opnieuw zijn succesvolle Sapdag.

Particuliere eigenaren van fruitbomen kunnen dan hun overschotten aan appels en peren laten versappen tot heerlijk vruchtensap. Dat gebeurt met een mobiele sapmachine op het Stroomhuisterrein. Het fruit kan worden aangeleverd in partijen van minimaal 75 kilo (dat is ongeveer drie veilingkistjes). Heel grote partijen zijn eveneens goed verwerkbaar.

Vanwege de dit jaar helaas tegenvallende oogst van peren, maar ook enkele appelsoorten, willen we het sap persen bij nader inzien concentreren op zaterdag 13 oktober.  Daarvoor graag ieders begrip. 

Ook dit jaar komt weer de mobiele sapmachine uit Welsum. Ze hebben hun machine inmiddels aangepast om een meer constante productie per uur te kunnen draaien. U kunt ook combinaties maken van appels en peren. Toevoegen van bv. enkele kweeperen geeft een heel aparte smaak aan uw sap. Stoofpeertjes en grote partijen kweeperen zijn niet geschikt voor versappen!

Het te persen sap wordt u aangeleverd in pakken van vijf liter. Het daaruit tappen van sap gaat met behulp van een kraantje. Omdat het sap tijdens het persen tevens wordt gepastauriseerd, is het in gesloten verpakking liefst twee jaar houdbaar. Voor reeds geopende pakken is dat twee maanden. De prijs per pak is € 5. 

U kunt ook bij Stroomhuis appelsap bestellen. De prijs daarvan is afhankelijk van de inkoopprijs van de appels en peren, die wij bij een biologische fruitteler in de omgeving inkopen. De prijs kunt u tzt vinden op deze website van het Stroomhuis.

Met het oog op een goede planning is tijdig reserveren dringend gewenst. Dat kan door een mailtje te sturen naar werkgroep Landschap van Stroomhuis.
In dat mailtje -- liefst vóór 1 oktober -- graag aangeven: uw naam, telefoonnummer, aan te bieden hoeveelheid en gewenste dag en tijdstip van aanleveren.
U krijgt dan spoedig bericht over welke dag en hoe laat u kunt worden ingeroosterd.

Let op: Om onnodige wachttijden tijdens Sapdag te voorkomen, is het bijzonder gewenst dat iedereen zich houdt aan de van te voren aangekondigde hoeveelheden fruit. Indien mensen op de Sapdag zelf plotseling met meer aankomen, dupeert u anderen na u. Want die moeten dan extra wachten. Substantiële overschrijdingen kunnen daarom NIET worden aanvaard. U kunt wel tijdig en in overleg uw eerdere reservering aanpassen.

   

Nieuws

Programma van de pers

Het najaarsprogramma van cultureel centrum Stroomhuis is gereed. Ons nieuwe programmaboekje rolt op ma 28 aug van de pers. Snel daarna is het op veel plaatsen gratis verkrijgbaar. Ook in onze horeca: UIT-spanning het Stroomhuis.
Ook is het allemaal al hiernaast te lezen op onze website. Voor specifieke thema's: klik op 'knoppen' als: 'exposities', 'muziek', 'filmhuis', etc. Voor reserveringen: klik op knop 'Reserveren'. 
Kijk maar, en kom bezoeken wat u leuk lijkt!


weblogoWerelseklanken

'Wereldse Klanken'

Stroomhuis Neerijnen start in september een twééde maandelijkse concertserie op de zondagmiddag: 'Wereldse Klanken', steeds op de eerste zondag van de maand. Deze concerten staan in het teken van authentieke muziek uit landen uit de gehele wereld. Voorbeelden zijn fado, klezmer en zigeunermuziek. Tijdens de eerste acht concerten zal muziek ten gehore worden gebracht uit landen in Europa, daarna ook van elders.
Dit alles dus naast de succesvolle serie 'Rivierenland Klassiek'. Daarmee gaat Stroomhuis zeker verder, te weten op steeds de dérde zondagmiddag van de maand.


webfilmchina2
Cinema
China

Het Filmhuis van Stroomhuis brengt dit najaar (november) een bijzondere vierdelige filmcyclus over 'Cinema China'. Het gaat zeker om de opmerkelijke 'vijfde generatie' Chinese regisseurs, die het Mao-verleden verwerken en zoeken naar nieuwe openingen. Ook regisseurs uit het inmiddels ingelijfde Hongkong, en uit Taiwan, de 'afvallige' provincie, krijgen aandacht. Ondanks die politieke verschillen voelen de filmmakers in de drie gebieden een sterke culturele band en erfenis. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, is onze gids in deze indrukwekkende Chinese filmontwikkeling. De eerste filmavond China is met een authentiek Chinees etentje.


Weer bereikbaar !

Stroomhuis Neerijnen is weer goed bereikbaar. Want de Steenweg - tussen Geldermalsen/Tricht en Waardenburg - is weer voor alle verkeer vrijgegeven. De aanleg van een fietspad langs die route heeft meer dan een halfjaar geduurd, en vergde voor velen steeds een enorme omweg. Mooi dat dat fietspad er nu ligt. En ook heel fijn dat Stroomhuis en Uitspanning het Stroomhuis nu weer goed te bereiken zijn!


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)

Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij (m/v) kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren: geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres: 

Leuk als je je aangesproken voelt!

   
© Design by Pino&Partner