Loes Theunissen

‘L’Or blanc’ - het witte goudDe sieraden van Loes Theunissen (Nijmegen) zijn niet alleen een streling voor het oog maar ook hebben ze een comfortabel draagcomfort. Zowat alles wordt honderd percent met de hand vervaardigd. Repetitieve vormen worden met Chinees porselein of Limoges porselein gegoten in handgevormde mallen, stuk voor stuk bijgewerkt en – afhankelijk van het ontwerp – met engobes gedecoreerd. Na de porselein stook volgt soms nog een glazuurlaag en tweede stook op meer dan 1300°C. Daarna worden de onderdelen tot een halssnoer, armband of oorbellen samengevoegd met zilveren componenten. Bij sommige ontwerpen worden eveneens zoetwaterparels verwerkt. Bij de afwerking is zij zeer veeleisend. Het moet perfect zijn.Als dochter van de Nederlandse keramist Frank Theunissen is zij van jongs af aan opgegroeid tussen het keramiekgebeuren. Zij zegt hierover: “Grootvader Teun had, samen met zijn broer Gijs in Milsbeek zijn pottenbakkerij Terra, net zoals mijn vader, die de keramiekmicrobe van zijn vader overerfde, ben ik als het ware mee in het vak gerold. Als kind zat ik altijd met klei te friemelen. Het was mijn geliefde speelgoed. Thuis waren de gesprekken over glazuren, vormgeving, bakken en allerlei klei-experimenten dagelijkse kost. Tijdens de zomerstages die bij ons thuis gegeven werden, zat ik middenin de actie. Toch koos ik, op aanraden van mijn vader, na mijn middelbare studies voor een andere richting. Bij de opleiding goudsmeden aan Vakschool Schoonhoven vond ik mijn artistieke draai. Doch telkens weer dwaalden mijn gedachten af in de richting van het werken met klei.”Loes volgde van 2004 tot 2008 de opleiding goudsmid aan de Vakschool te Schoonhoven. Daarna (2008 – 2010) deed zij praktijkscholing in de ateliers van Marc de Roeper (NL), Ronald Reijnen (NL) en Goldschmiedepunkt (D) en bij de keramisten Thomas & Katrin König (D). Sinds 2010 werkt ze zelfstandig als goudsmid. Zij pendelt op en neer tussen Nijmegen en Cordes sur Ciel (F).Haar sieraden van porselein kenmerken zich door de contrasten die in het materiaal verborgen zitten. De speelse vormen zijn minimaal gedecoreerd.  

Het eindproduct is een zeer licht, handgemaakt sieraad met een zilveren sluiting.

Het is wit, bijna doorzichtig. Het weerkaatst het licht, het zuigt het licht op. Het porselein is vederlicht, keihard en soepel en… sierlijk.
Expositie van beeldend kunstenaars Gerrit van Meurs en Henk de Jong

“Van Maas en Waal tot de zee” – schilderijen, foto’s en beelden

donderdag 30 maart t/m donderdag 13 april

De tentoonstelling is in genoemde periode open van dinsdag t/m zondag, steeds van 11 tot 17 uur

Gerrit van Meurs is eigenaar van ‘Bleu et Vert. ‘Hiermee organiseert hij cursussen en creatieve vakanties in Frankrijk en Nederland. Henk de Jong werkt vanaf 2005 voor ‘Bleu et Vert’ als docent beeldhouwen. Gerrit zelf geeft de teken-, schilderlessen.

Rond deze tijd van de expositie bestaat ‘Bleu et Vert’ 30 jaar. Speciaal voor die gelegenheid exposeren Henk de Jong en Gerrit van Meurs voor het eerst samen. Henk en Gerrit delen hun passie voor kunst, maar ook hun hartstocht voor het lesgeven. Beiden vinden het een uitdaging om iedereen enthousiast te maken voor beeldhouwen en schilderen. Met gedrevenheid, respect en humor hebben zij al veel mensen besmet met dit aangename, creatieve virus.

Jaarlijks vaart ‘Bleu et Vert’ met de tjalk De Vlieter over de Waddenzee. Een week vol wind en wolken, zon en zee, zand en zout. In deze wereld is Gerrits liefde en fascinatie voor water geboren. Hij woont in Wamel aan de Waaldijk, We wandelen graag door de uiterwaarden en langs de rivier. Ik kan uren kijken naar water. Het is altijd in beweging en nooit hetzelfde. Water is alom aanwezig in zijn beeldend werk. Ook heb ik door de jaren heen een uitgebreide collectie foto’s gemaakt van water.Henk de Jong maakt portretten in steen, ruw en ongepolijst. Henk studeerde af in het vak ruimtelijk- plastisch vormgeven aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Tot 1990 was hij actief als zelfstandig beeldhouwer en werkte voornamelijk in de materialen steen en/of hout, vaak in series en aan meerdere beelden tegelijk. In het begin werkte hij vrij abstract maar gaandeweg kreeg figuratie meer en meer vorm en plaats binnen zijn werk. Zijn beelden tonen het samengaan van abstractie en figuratie, waarbij mens en dier als verschijningsvormen een belangrijke rol blijven spelen.

Momenteel  staat bij hem de mens centraal; koppen met karakter, niet door mooimakerij maar zoekend naar het afwijkende, het pure, het stille, het aandoenlijke.  

websimonejilderda 1

Simone Jilderda: ‘Stroomhuis

is broedplaats van creativiteit’


NEERIJNEN – Simone Jilderda is benoemd tot voorzitter van bestuur Stroomhuis Neerijnen. Aan dit bloeiende cultureel centrum denkt zij nieuwe impulsen te kunnen geven. Zoals op het gebied van kunst, cultuur en techniek. En ook aan het betrekken van jongeren daarbij.


Tekst interview met Nieuwsblad Geldermalsen (18 okt 2018), door Wim Schoutendorp

IMG 0259 1523358348 62.163.184.32

IMG 0295 1 1523357991 62.163.184.32

Eigenaar van deze website: 
Stichting Stroomhuis 
Van Pallandtweg 1
4182 CA Neerijnen
Tel.: 0344 616233

Disclaimer:
De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid opgesteld en gebaseerd op de gegevens zoals verstrekt door producenten en gezelschappen, wordt continue op actualiteit onderhouden, is mede gebaseerd op betrouwbaar geachte informatiebronnen, maar kan desondanks onvolkomenheden bevatten. Er wordt geen garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid en volledigheid van die informatie, noch uitdrukkelijk, noch stilzwijgend. Dit geldt in het bijzonder voor alle verbindingen "links' naar andere websites, waar direct of indirect naar verwezen wordt. Alle informatie kan zonder vooraankondiging, uitgebreid, aangepast of verwijderd worden. Alle op deze site vermelde productnamen en logo's zijn eigendom van de desbetreffende eigenaar. Aan de verstrekte informatie, aanbevelingen en berekende waardes kunnen geen rechten worden ontleend. De Stichting Stroomhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van gebruik van de informatie.

 Binnenkort kunt u live meekijken met ooievaars in Neerijnen

ooievaarNEERIJNEN - Het nest van een koppel ooievaars in Neerijnen kan via een webcam live worden gevolgd.

Het nest van de ooievaars staat midden in het dorp Neerijnen en het koppel keert daar elk jaar terug. Ook de webcam is er al een aantal jaar. Dit jaar is de plaatsing van de camera vernieuwd en kunt u beter in het nest kijken dan voorheen. Ook 's nachts kunnen, via infrarood, beelden worden gemaakt, waardoor het ooievaarskoppel ook dan goed kan worden bekeken.