web toren variikVERZET JE BAKENS - De rivier als bron voor poëzie

Voordracht van gedichten

Met een verrassingsexpositie met Waalschilderijen van Alberto Taboada uit Argentinië,
gebaseerd op zijn verblijf gedurende 13 jaar in kasteel Waardenburg

vr 11 juli

aanvang 20 uur 
entree € 5, tot 16 jaar gratis, met Bibliotheekpas € 4

Hoofdprijs een tocht op de Waal met de waalschokker “Neeltje Jantje”*) 

Het rivierengebied is bijzonder, maar ook de bewoners kennen het vaak alleen maar tot en met de dijk en de uiterwaarden. Vanaf het water heb je een volledig andere kijk. Laat je uitdagen; ”Verzet je Bakens!”

De rivier, de dijken met de bakens, zoals kerktorens, molens, schoorstenen, watertorens zijn het thema van deze poëzieavond. Schrijf je eigen gedicht, of kom met je favoriete gedicht. Draag het voor of neem iemand mee die het voor je wil voorlezen en maak kans op een vaartocht op de Waal.

Na het succesvolle evenement “Beeld van Oranje Linten”  op 5 mei jl gaat het Stroomhuis verder met onderwerpen die verband houden met de rivier, de dijken daarlangs en de bakens daarop.

Heel nadrukkelijk willen we tot uitdrukking brengen hoe mooi het Rivierenland is. Schrijvers en dichters werden er door geïnspireerd, ook schilders, keramisten en andere kunstenaars. Recent verscheen bijvoorbeeld het boek “Voetsporen in het Rivierenland” van Wim Huijser.

Het zijn niet alleen bekende dichters die zich lieten inspireren, zoals Marsman en Nijhoff maar ook gewone burgers uit de dorpen worden door de rivier geboeid. Dat bleek uit het grote aantal bezoekers op de schippersavond j.l. 2 juli en de ingezonden gedichten, die we al ontvingen. De drempel hoeft niet (te) hoog te zijn. Doe een poging om de prijs te winnen. Want wat is er mooier dan te varen op de Waal? Iedereen die wel eens overvaart van of naar  Varik of Vuren zal dat beamen.

De jury bestaat uit:

  • Ton Jansen – oud burgemeester van Neerijnen, wonend te Herwijnen
  • Ton den Boon – hoofdredacteur van de Dikke van Dale woonachtig in Varik
  • Chiel de Kruijf – hoorspelacteur / tekstschrijver wonend tussen Linge en Waal

Het thema “Bakens aan de Rivier” wil een stimulans zijn voor het toerisme in het Rivierenland.

NB: Er zullen voor mensen, die nog geen inspiratie hadden, dichtbundels klaar liggen met poëzie over de rivier of de Betuwe. Een spontane aanvulling op het al ingezonden werk is daardoor mogelijk en misschien zijn er sneldichters die zich laten inspireren door het werk van de Argentijnse schilder Alberto Alfredo Taboada, die 13 jaar op kasteel Waardenburg woonde. Hij zal met een aantal Waalschilderijen aanwezig zijn.

Gedichten inzenden naar of getypt inleveren om 19.30 op vrijdag 11 juli bij de jury. Reserveren via www.stroomhuisneerijnen.nl

*) De prijs zal alleen uitgereikt worden bij minimaal 20 deelnemers.Voorts nog graag uw aandacht voor het volgende:

Stichting Poëzie is O.A. organiseert het project 'Woorden over de Waal'

Inwoners van het gebied rondom de Waal worden uitgenodigd om hun beleving van deze rivier te verwoorden in poëzie en/of kort proza.
Men kan tot 15 juli 2014 per persoon maximaal 5 gedichten en/of korte prozastukjes met bovengenoemd thema van elk maximaal 200 woorden per e-mail sturen naar .

Inzendingen kunnen - ter beoordeling van de organiserende Stichting Poëzie is O.A. (www.poezieisoa) - worden gedrukt op ansichtkaarten onder het motto: 'zet je Waalbeleving op de kaart'.

Ook kunnen genomineerde inzenders worden uitgenodigd hun werk voor te dragen op een van de  bijeenkomsten van Waaltour 2014.
De muziek tijdens deze bijeenkomsten wordt verzorgd door de band Westervoort All Stars (www.waswestervoort.webklik.nl). 
Een Waaltourbijeenkomst vindt plaats op donderdagavond 21 augustus 2014 aan boord van De Zeester aan de Waalkade te Nijmegen in het kader van het festival De Kaaij.
Ook staan Waaltourbijeenkomsten gepland in Druten, Slijk Ewijk en Zaltbommel.
De Waaltour 2014 wordt op 26 oktober 2014 afgesloten met een poëtische stamppot in huiskamercafé Oortjeshekken te Ooy bij Nijmegen.
De ansichtkaarten zijn te koop tijdens de Waaltourbijeenkomsten, in de lokale boekhandels en via aankondigingen op relevante websites en in perspublicaties.

Voor het project Woorden over de Waal is subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland op grond van de subsidieregeling Beleef de Waal 2013.

Stichting Poëzie is O.A. werkt voor dit project samen met onder meer Stichting Waalweelde en Bibliotheek Rivierenland.

 

   
   

Nieuws  

Rotonde bij Stroomhuis

begin juli week dicht

De route naar Stroomhuis Neerijnen wordt al lange tijd ernstig gehinderd. Nu nog erger. Van ma 3 tot vr 7 juli is - naar wij via verkeersborden mogen vernemen - ook de rotonde tussen Waardenburg en Neerijnen compleet afgesloten, voor alle autoverkeer. Dit vanwege de aanleg van een fietspad langs de Steenweg, dat is de weg van Geldermalsen naar Waardenburg en Neerijnen. Dorp Neerijnen, Stroomhuis en onze horeca UIT-spanning zijn hierdoor tijdelijk nog moeilijker bereikbaar.
Per auto kan dit dan wellicht het beste alleen nog 'binnendoor', via Opijnen. Om in Opijnen via de snelweg te komen: kies op de A15 de afslag naar Geldermalsen/Est, en dan naar Est, en vervolgens doorrijden naar Opijnen, en tenslotte naar Neerijnen.

Onze excuses voor dit grote ongemak. Maar de gemeentelijke en provinciale autoriteiten zijn buitengewoon laks en geven hierover geen enkele informatie, ook niet naar ons, de bewoners van het dorp en andere direct betrokkenen.
Dat dit fietspad er alsnog komt, lijkt ons overigens een heel goede zaak.


Rabo-prijs Stroomhuis


Stroomhuis Neerijnen heeft bij Rabobank West Betuwe een mooie prijs gewonnen. Doordat veel leden van de Rabo bij hun actie 'Een aandeel in de Betuwe' op Stroomhuis stemden, ontvangt ons cultureel centrum van de bank liefst € 958,53. Dit bedrag is bedoeld om een nieuwe activiteit mogelijk te maken. Dat is een maandelijkse concertserie 'Wereldse klanken' die in september van start zal gaan. Ook vorig jaar won Stroomhuis al eens zo'n leuke Rabo-prijs, toen voor het succesvolle concertprogramma 'Rivierenland Klassiek'. Dat wordt ook komend najaar voortgezet.


webkoekoek
Vogelweek 2017

Za 13 mei stond Stroomhuis in het teken van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. 's Morgens vroeg, bij het krieken van de dag, was er weer de traditionele vogelexcursie 'Vroege Vogels', op Landgoed Neerijnen. Niet minder dan 59 verschillende vogelsoorten werden waargenomen. Voor een overzicht daarvan, klik hier.
's Avonds vertoonde het Filmhuis van Stroomhuis twee prachtige vogelfilms: 
‘De terugkeer van de ijsvogel’ (van Cees van Kempen), en de eerste documentaire in de filmgeschiedenis (uit 1922 !) over de bijzondere gedragingen van de koekoek (op foto: jonge koekoek, gevoerd door zijn 'pleegmoeder' kleine karekiet).


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


webcettis
Primeur: Cetti's zanger


Voor het eerst is er op Landgoed Neerijnen een Cetti's zanger waargenomen. Dat was tijdens de vogelexcursie Vroege Vogels I, op za 25 maart. Deze vooral Italiaanse zangvogel rukt op naar het noorden. Al langer is Cetti's zanger - vernoemd naar een Italiaanse vogelaar die deze zangvogel het eerst observeerde - een vaste gast in de Biesbosch. Nu ook is deze zuidelijke zanger inmiddels al meerdere keren waargenomen op landgoed Neerijnen!
Voor de lijst van de nu 57 waargenomen vogels, klik hier   


Steenweg afgesloten

Bezoekers Stroomhuis, komend van Geldermalsen, let op: de Steenweg van Meteren naar Waardenburg is afgesloten. Dit vanwege de aanleg van een fietspad. Dit duurt tot de zomer. Daarom rijden via snelweg A2, afslag Waardenburg. Het kan ook via A15, Est en Opijnen, maar dat is erg om.


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)


Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren, geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. We zoeken meerdere mensen (m/v) die het leuk vinden om licht, geluid en niet zelden ook beeld bij onze voorstellingen goed in te regelen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres  . Leuk als je je aangesproken voelt !


web sapdag
Vers appelsap te koop
in Stroomhuis

Stroomhuis Neerijnen hield in oktober weer zijn fameuze jaarlijkse Sapdag. Dat was voor alle mensen in onze regio met een of meer fruitbomen in hun tuin. En die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aanmoeten.
Stroomhuis heeft echter ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap laten persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels, zoals van fruitteler Louis Ruissen uit Varik. 
Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij ons verkrijgbaar voor € 8,50 per pak van vijf liter
Vraag er naar als u Stroomhuis bezoekt! Want U kunt een of meer pakken van ons verse sap zo meekrijgen. Ook heerlijk en gezond voor kinderen en kleinkinderen!


   

Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid en belichting.
Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 

Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2016 StroomhuisNeerijnen