web sapdag 2Sapdag 2014

vr 10 en za 11 okt

Laatste nieuws:
Sapdag 2014 Stroomhuis is totaal volgeboekt!
Daarom en sorry: Inschrijving gesloten

De belangstelling voor de beide Sapdagen die Stroomhuis ook dit najaar weer organiseert, is overweldigend groot. 
Op de beide Sapdagen - vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober - kunnen we samen als maximum circa 9.000 kilo appels en peren verpersen tot heerlijk vruchtensap. Dat maximum aan reserveringen zijn we fors gepasseerd.
Enkele aanmelders daarna hebben we al op een Reservelijstje moeten zetten. Maar ook dat reservelijstje is nu vol.
Daarom vanaf nu: loket geheel dicht.
Want en helaas: Op is op!
En, advies: meldt u zich volgend jaar zo vroeg mogelijk aan!

Wat we eerder hebben bericht:

Net als in vele eerdere jaren komt er opnieuw twee dagen lang een sapmachine naar Neerijnen.

Daarmee is het mogelijk tegen lage kosten grote hoeveelheden appels en peren van je eigen oogst te laten versappen, zoals valfruit en wat je verder meer hebt dan je aan appeltaarten, appelmoes of chutney op kunt.

Zo krijg je houdbaar sap van je eigen overtollige appels en peren!
Doodzonde om je appels te laten verrotten of weg te moeten donderen.

Kom naar Stroomhuis en maak er heerlijk sap van !

      Voor een goede planning is bij ons tijdig reserveren noodzaak:
      dat kan per mail, echter uiterlijk op zondag 5 oktober!

Maar het gaat nu snel: inmiddels is al 6.600 kilo bij ons aangemeld. Onze capaciteit is maximaal circa 9.000 kilo, zeggen onze sapmannen uit Welsum.
Dus haast u! Want: Op=Op

Wat we eerder publiceerden:
NB: de uiterste aanmeldingsdatum is verzet naar zondag 5 oktober

Stroomhuis organiseert ook dit najaar weer zijn succesvolle Sapdag. 

Vanwege de te verwachten grote oogst zijn dat opnieuw twee dagen, vrijdag en zaterdag 10 en 11 oktober.

Particuliere eigenaren van fruitbomen kunnen hun overschotten aan appels en peren laten versappen tot heerlijk vruchtensap.
Dat gebeurt met een mobiele sapmachine - uit het Overijsselse dorp Welsum -  op het parkeerterrein van Stroomhuis.
Die twee mannen  blijven daarvoor speciaal in Neerijnen overnachten.

Het sap wordt afgeleverd in pakken van vijf liter. Zulke pakken worden gepasteuriseerd en zijn dan twee jaar houdbaar. 

De prijs per pak is opnieuw € 5.
Het fruit kan worden aangeleverd in partijen van minimaal 75 kilo (dat is drie veilingkistjes).
Grote partijen - zoals 500 kilo, daar hebben we er inmiddels al verscheidene van aangemeld gekregen - zijn eveneens goed verwerkbaar.

Let op: Vanwege de planning – en om voor iedereen lange wachttijden te voorkomen – is tijdig reserveren bij ons absoluut noodzakelijk.

Dat reserveren kan met een mailtje naar:
 

In dat mailtje – uiterlijk op zondag 5 okt – graag aangeven: uw naam, telefoonnummer, hoeveelheid fruit, gewenste dag en tijdstip.

U krijgt dan van Stroomhuis snel daarna bericht over op welke dag u wordt ingepland en om hoe laat. Dit zoveel mogelijk overeenkomstig uw wensen.

Ook losse pakken biologisch appelsap

Het is ook mogelijk via Stroomhuis zelf pakken appelsap te bestellen (of tijdens Sapdag bij Stroomhuis te kopen). Te weten zónder daarvoor zelf appels aan te hoeven leveren.  
Want die appels koopt Stroomhuis nu al zelf in, en wel bij een al jarenlang vooraanstaande, compleet biologische fruitteler: Louis Ruissen in Varik.

De prijs van zo'n pak biologisch appelsap van totaal bekende herkomst (biologische fruitteler Louis Ruissen in Varik) en productiewijze (ambachtelijke sapmachine uit Welsum, vrijwilligers bij cultureel centrum Stroomhuis) - kom kijken, u weet niet wat u bij ons qua productiewijze zelf ziet en vervolgens proeft - is bij Stroomhuis: € 8,50 (vijf liter, minimaal twee jaar houdbaar).
      

NB: goedkoper kunt u appelsap elders zeker vinden. Gaat u maar naar Aldi of Albert Heijn!
Maar daar persen ze niet alleen appels maar ook boeren uit. Ook vertellen ze er zelden bij van welk ander continent helemaal die appels de wereld zijn overgevlogen. Wat een onnodige milieubelasting!

Vast nergens anders dan in Stroomhuis Neerijnen vindt u deze biologische topkwaiteit appelsap uit onze eigen topregio Betuwe.
Of zoals de Fransen dat zo mooi zeggen: uit ons eigen terroir!
 
Kortom: U proeft wat hier bij ons in de Betuwe zelf aan prachtig fruit wordt geproduceerd! In uw eigen tuin, of bij Louis Ruissen in Varik.

 

 

   
   

Nieuws  

Rotonde bij Stroomhuis

begin juli week dicht

De route naar Stroomhuis Neerijnen wordt al lange tijd ernstig gehinderd. Nu nog erger. Van ma 3 tot vr 7 juli is - naar wij via verkeersborden mogen vernemen - ook de rotonde tussen Waardenburg en Neerijnen compleet afgesloten, voor alle autoverkeer. Dit vanwege de aanleg van een fietspad langs de Steenweg, dat is de weg van Geldermalsen naar Waardenburg en Neerijnen. Dorp Neerijnen, Stroomhuis en onze horeca UIT-spanning zijn hierdoor tijdelijk nog moeilijker bereikbaar.
Per auto kan dit dan wellicht het beste alleen nog 'binnendoor', via Opijnen. Om in Opijnen via de snelweg te komen: kies op de A15 de afslag naar Geldermalsen/Est, en dan naar Est, en vervolgens doorrijden naar Opijnen, en tenslotte naar Neerijnen.

Onze excuses voor dit grote ongemak. Maar de gemeentelijke en provinciale autoriteiten zijn buitengewoon laks en geven hierover geen enkele informatie, ook niet naar ons, de bewoners van het dorp en andere direct betrokkenen.
Dat dit fietspad er alsnog komt, lijkt ons overigens een heel goede zaak.


Rabo-prijs Stroomhuis


Stroomhuis Neerijnen heeft bij Rabobank West Betuwe een mooie prijs gewonnen. Doordat veel leden van de Rabo bij hun actie 'Een aandeel in de Betuwe' op Stroomhuis stemden, ontvangt ons cultureel centrum van de bank liefst € 958,53. Dit bedrag is bedoeld om een nieuwe activiteit mogelijk te maken. Dat is een maandelijkse concertserie 'Wereldse klanken' die in september van start zal gaan. Ook vorig jaar won Stroomhuis al eens zo'n leuke Rabo-prijs, toen voor het succesvolle concertprogramma 'Rivierenland Klassiek'. Dat wordt ook komend najaar voortgezet.


webkoekoek
Vogelweek 2017

Za 13 mei stond Stroomhuis in het teken van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. 's Morgens vroeg, bij het krieken van de dag, was er weer de traditionele vogelexcursie 'Vroege Vogels', op Landgoed Neerijnen. Niet minder dan 59 verschillende vogelsoorten werden waargenomen. Voor een overzicht daarvan, klik hier.
's Avonds vertoonde het Filmhuis van Stroomhuis twee prachtige vogelfilms: 
‘De terugkeer van de ijsvogel’ (van Cees van Kempen), en de eerste documentaire in de filmgeschiedenis (uit 1922 !) over de bijzondere gedragingen van de koekoek (op foto: jonge koekoek, gevoerd door zijn 'pleegmoeder' kleine karekiet).


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


webcettis
Primeur: Cetti's zanger


Voor het eerst is er op Landgoed Neerijnen een Cetti's zanger waargenomen. Dat was tijdens de vogelexcursie Vroege Vogels I, op za 25 maart. Deze vooral Italiaanse zangvogel rukt op naar het noorden. Al langer is Cetti's zanger - vernoemd naar een Italiaanse vogelaar die deze zangvogel het eerst observeerde - een vaste gast in de Biesbosch. Nu ook is deze zuidelijke zanger inmiddels al meerdere keren waargenomen op landgoed Neerijnen!
Voor de lijst van de nu 57 waargenomen vogels, klik hier   


Steenweg afgesloten

Bezoekers Stroomhuis, komend van Geldermalsen, let op: de Steenweg van Meteren naar Waardenburg is afgesloten. Dit vanwege de aanleg van een fietspad. Dit duurt tot de zomer. Daarom rijden via snelweg A2, afslag Waardenburg. Het kan ook via A15, Est en Opijnen, maar dat is erg om.


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)


Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren, geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. We zoeken meerdere mensen (m/v) die het leuk vinden om licht, geluid en niet zelden ook beeld bij onze voorstellingen goed in te regelen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres  . Leuk als je je aangesproken voelt !


web sapdag
Vers appelsap te koop
in Stroomhuis

Stroomhuis Neerijnen hield in oktober weer zijn fameuze jaarlijkse Sapdag. Dat was voor alle mensen in onze regio met een of meer fruitbomen in hun tuin. En die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aanmoeten.
Stroomhuis heeft echter ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap laten persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels, zoals van fruitteler Louis Ruissen uit Varik. 
Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij ons verkrijgbaar voor € 8,50 per pak van vijf liter
Vraag er naar als u Stroomhuis bezoekt! Want U kunt een of meer pakken van ons verse sap zo meekrijgen. Ook heerlijk en gezond voor kinderen en kleinkinderen!


   

Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid en belichting.
Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 

Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2016 StroomhuisNeerijnen