web burundese dans.FOTO 1Charitatief doel: Burundi, Afrika, huis voor weeskinderen

Project Burundi

za 2 t/m zo 10 nov

 

 

 

Het charitatieve Burundi project in Stroomhuis Neerijnen bestaat uit de volgende onderdelen:

 • za 2 nov                      - muziek- & dansworkshop
 • zo 3 nov                      - Burundese barbershop (ook voor kinderen)
 • za 9 nov                      - eten & drinken: Afrikaans buffet
 • zo 10 nov                    - modeshow
 • vr 1  t/m zo 10 nov   - expositie

Onderstaand ook meer informatie over het Afrikaanse land Burundi,
als ook over de Hussein Foundation in Zaltbommel, die dit hele project in Stroomhuis organiseert
 

 

Muziek- en dansworkshop

zaterdag 2 november
twee sessies
14 -15 uur
16 -17 uur
deelname: € 5,--

Er wordt wel gezegd dat elke Burundees een musicus is in hart en nieren. Zijn ziel is als een gespannen snaar die bij het minste zuchtje begint te trillen. Hij zingt naar aanleiding van alle gebeurtenissen die in het leven plaatsvinden, zowel vrolijke als trieste. De Burundi beschikken over een uitgebreid repertorium van liederen, die aangepast zijn aan alle geestestoestanden en aan alle omstandigheden van het leven.

De opgewekte gezangen en de treurzangen zetten officiële en familiefeesten luister bij, dienen als begeleiding voor sommige rituelen en ceremonieën of gaan gepaard met bepaalde ambachten. Alles gecombineerd met de origineel Burundese dansen. 

Bij familiefeesten bijvoorbeeld, worden zogenaamde uruvyino-gezangen door de aanwezige gasten spontaan aangeheven. Naargelang de bierkruiken leger worden en de sfeer losser, gaan de genodigden meeslepende, levendige, opgewekte liederen zingen. 

Op zaterdag 2 november kunt u zelf getuige zijn van wat Burundese muziek betekent. Kom gerust langs en droom weg bij de muziek die gespeeld wordt en doe mee met een muziek- en dansworkshop. Voel het ritme, dans mee en/of geniet van de muziek.

Voel het ritme, dans mee en/of geniet van de muziek!


Burundese barbershop (haar vlechten)

zondag 3 november
     13-18 uur
     kosten: € 5,--

Uw kinderen hebben vast wel eens op vakantie een poosje stilgezeten terwijl vrouwen hun haren vanaf de wortel invlochten. Kom op 3 november naar het Stroomhuis en laat uw haar of dat van uw kinderen op traditionele wijze invlechten.


Eten & drinken, Afrikaans Buffet

zaterdag 9 november
    17 -19 uur
    entree volwassenen: € 12,50 
          kinderen tot 12 jaar: € 5,-- 

Eten is van levensbelang. Een cliché natuurlijk, maar zeker in landen als Burundi een waarheid als een koe. Wanneer je niet zoveel hebt, draait je hele wereld om eten. Zorgen dat er eten is en wat er is, zo lekker mogelijk te maken. De lokale kookkunst van Burundi is bijzonder. Veelal langs de enkele doorgaande wegen die het land rijk is, worden op hele simpele manieren de meest waanzinnige gerechten bereid. 

Heerlijk kleine hapjes, rijp fruit - de bananen en ananassen groeien zo langs de weg - zoete aardappelen en verse vis uit Lake Tanganyika, zijn maar enkele van de vele aparte soorten voedsel die er gegeten worden.

web BURUNDI.mode.FOTO 3 1
web BURUNDI.mode.FOTO 2 2Modeshowzondag 10 november

twee sessies:
   13 -14 uur
   15 -16 uur
entree: € 5,--

Elke cultuur heeft zijn eigen mode. Ook Afrika, en natuurlijk Burundi, kent zijn eigen mode. Nadat Afrika tientallen jaren als bron van inspiratie heeft gediend voor modeontwerpers over de hele wereld, komen Afrikaanse ontwerpers tegenwoordig met hun eigen stijl en identiteit voor de dag.

De traditionele pracht en praal is helaas lang niet voor alle vrouwen in Afrika weggelegd, maar de kleuren waarmee zij zich tooien tijdens feestelijkheden, is een lust voor het oog.

In deze expositie laten wij een aantal traditionele gewaden en hoofdtooien zien (zelfs tijdens het dagelijkse werk) en tonen wij u tijdens een modeshow waarom Afrikaanse liefde voor versiering en verfraaiing, voor evenementen en feesten een ideale voedingsbodem vormen voor ontwerpers en stilisten over de hele wereld.

De Hussein Foundation biedt u de mogelijkheid een van de prachtige originele Burundese sjaals aan te schaffen die u zelfs in Nederland zeker niet misstaan.  


Expositie 

in Stroomhuis, van zaterdag 2 t/m zondag 10 november
van 11 tot 17 uur, m.u.v. ma 4 nov

entree: gratis

  • traditionele gewaden en hoofdtooien 
  • een collectie foto's die Harry de Bont, voorzitter van Hussein Foundation, in oktober 2012 maakte, tijdens een bezoek aan Burundi  
  • kunst- en gebruiksvoorwerpen 

    Voor meer informatie over deze tentoonstelling, klik hier


Burundi

Burundi is een niet heel groot land in midden-Afrika. Het grenst aan Congo, Rwanda en Tanzania. Het land was eerst een Duitse, later een Belgische kolonie. In 1962 kreeg Burundi staatkundige onafhankelijkheid, met vervolgens aanhoudend grote interne politieke conflicten.

Tussen 1993 en 1999 heeft etnische geweld tussen Hutu- en Tutsi-stammen honderdduizenden vluchtelingen veroorzaakt en ten minste 250.000 doden.  

In 2005 werden voor het eerst democratische parlementsverkiezingen gehouden. Er wonen nu ruim tien miljoen mensen. Bijna 70 procent van de bevolking leeft in grote armoede.

    Voor meer informatie over Burundi, kijk op Wikipedia, klik hier


web hussein logo

Hussein Foundation

Hussein Uwimpaye is geboren in Burundi. In 2005 kwam hij met zijn broers naar Nederland. Het was zijn droom om op een dag terug te keren naar Burundi en een huis te bouwen voor weeskinderen.
Op 10 juli 2010 verdronk Hussein in de Waal bij Zaltbommel voor hij deze droom kon verwezenlijken.
Een jaar eerder werd hij onderscheiden met de Carnegiepenning, omdat hij twee kinderen van de verdrinkingsdood had gered uit de Waal.
Om de droom van Hussein te realiseren is in februari 2011 in Zaltbommel de Hussein Foundation opgericht. De stichting werkt samen met particulieren, verenigingen en bedrijven die zich betrokken voelen. 

    Voor meer informatie over Hussein Foundation, klik hier


Uitdaging Hussein Foundation

Een droom waarmaken door de kinderen in Burundi een betere toekomst te bieden. 
Wij gaan een huis voor weeskinderen bouwen waar zij zich thuis voelen, kunnen leren en spelen. Een plaats waar kinderen de kans krijgen op een betere toekomst.
Hierbij wordt gestreefd naar self-supporting door inkomen te genereren uit kleinschalige economische projecten.

Het begin is al gemaakt. De Hussein Foundation heeft in Burundi, van de provinciale overheid in Cibitoke, 4 hectare grond gekregen om het huis te bouwen. Cibitoke is een provincie in Noord-West Burundi.

Maar nu moeten we verder en daarom organiseert de stichting verschillende activiteiten die u kunt terugvinden op onze website: http://www.husseinfoundation.com/


   

Nieuws  

webtourdewaal

Fietsen voor vrijheid

Op Bevrijdingsdag - donderdag 5 mei - kun je 'fietsen voor vrijheid'. Daarvoor zijn er langs de Waal liefst vijf fietsroutes uitgestippeld, vol bijzondere activiteiten. En - heel uniek! -  worden er deze dag ook vier extra veerponten ingezet. Stroomhuis Neerijnen doet ook mee en biedt een mooie halteplaats langs de 'Wijde Waalroute' (zie elders op deze website). Voor meer info over de hele 'Tour de Waal', klik hier.   


webdaslookstroomhuis

Zeldzame daslook 

Bezoekers aan Strooomhuis willen we uitnodigen NU ook even te gaan kijken onder de struiken, helemaal rechts naast ons gebouw, voorbij de schommel. Daar is een natuurwonder te zien: bloeiende daslook, en dat in een echt gigantische hoeveelheid. Een boembollenveld is er niets bij. Daslook is een meer in Limburg voorkomende wilde look/uiensoort, die in onze regio is verdwaald, maar hier blijkbaar toch heel goed aanslaat. Zoals hier, pal naast Stroomhuis! Deze looksoort is in onze regio heel zeldzaam.


webhoningproeverij28april2016

Honingproeverij

Op do 28 april had het Filmhuis van Stroomhuis zijn jaarlijkse samenwerking met Imkervereniging West-Betuwe. Deze keer werd niet alleen opnieuw een fraaie bijenfilm gedraaid, 'Le Meraviglie' (de wonderen). Ook was er een professionele  honingproeverij. Daaraan namen alle circa 45 bezoekers deel, maar slechts een van hen wist alle zes verschillende honingsoorten goed van elkaar te onderscheiden. Vorig jaar leidde het contact met de imkers tot de bouw van een 'bijenhotel' op terrein Stroomhuis.


web ooievaar

Ooievaars Neerijnen

Sinds dit paasweekeinde biedt Stroomhuis u weer een on-line blik op de komst van nieuw leven: het ooievaarspaar op het nest midden in dorp Neerijnen is nu compleet. Er wordt dagelijks gepaard en de kostbare plek wordt samen verdedigd tegen aanvallen van belagers met heftig geklepper. Inmiddels heeftl het vrouwtje haar eieren gelegd en is het gezamenlijk broeden begonnen. NB: de webcam op dit jaarlijkse natuurwonder is via infrarood-techniek ook 's nachts te zien.


webgrotecanadesegans

Zestig vogels 

Op za 26 mrt organiseerde Stroomhuis weer zijn jaarlijkse vogelexcursie Vroege Vogels I op Landgoed Neerijnen, met na afloop een heerlijk ontbijt. Het was dit keer prachtig voorjaarsweer. Onder leiding van onze vogelgidsen Bert Vos en Saskia Weddepohl zagen we in totaal liefst 60 verschillende vogelsoorten (vorig jaar: 52). De meest bijzondere (althans in ons gebied) was de grote Canadese gans (foto). Voor een compleet overzicht, klik hier. Op za 14 mei wordt opnieuw zo'n vogelexcursie gehouden, met dan weer heel andere vogelsoorten. 


webnatuurgids

Cursus Natuurgids

In september 2016 start IVN West-Betuwe, in samenwerking met Stroomhuis Neerijnen, een nieuwe opleiding tot IVN Natuurgids. Die opleiding is breed opgezet en veel facetten van de natuur, duurzaamheid, woonomgeving komen aan bod. Het accent ligt op de natuur in het rivierenland. Enige jaren geleden organiseerden IVN en Stroomhuis samen al eens zo'n opleiding tot Natuurgids. Met tegen de dertig deelnemers was dat toen heel succesvol. We denken dat de tijd rijp is zoiets nog eens te doen. Voor meer info, klik hier     


Waal Weelde

Via onze website (klik hier ) zijn permanent livebeelden te zien van de Waal. Dat gebeurt met behulp van een webcam op de Dikke Toren van Varik. Met dank aan Provincie Gelderland (Waalweelde) die de webcam in beheer heeft.

   

Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid en belichting.
Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 

Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2016 StroomhuisNeerijnen