web DaensFilmhuis: verfilming sociale kroniek Louis Paul Boon

 

   ‘Daens’ 

 

do 4 juni


Deze belangwekkende speelfilm wordt aan U toegelicht door
Gert Jan de Bruijn,
van het Vlaams-Nederlandse Louis Paul Boon Genootschap

aanvang 19.30 uur
entree € 5
reserveren niet nodig

Als er aan een Nederlandstalige schrijver ooit de Nobelprijs uitgereikt had moeten worden, dan had dat aan Louis Paul Boon moeten zijn.

Van Boon vertoonden wij als Stroomhuis reeds de relatief onbekende verfilming van diens kleine meesterwerk Menuet, door Lili Rademakers.
Nu is het tijd voor het grote oeuvre en kiezen we voor de sociale kroniek Daens.

Deze Vlaamstalige film is gebaseerd op de roman, met de volronde titel: 

Pieter Daens -- of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht

Dat vuistdikke boek schreef Boon in 1971 en is gebaseerd op zijn historisch onderzoek naar grote aantallen krantjes en vlugschriften rond Aalst uit het eind van de 19de eeuw. 
     NB: Aalst is een Vlaams stadje, tussen Brussel en Gent.

Centraal staan de enorme sociale misstanden toen in de Belgische textielindustrie, zoals kinderarbeid en misbruik van vrouwen.
Pastoor Adolf Daens - broer van journalist en uitgever Pieter Daens, de ik-figuur in het boek van Boon - kiest de zijde van het volk.
Maar in reactie daarop wordt deze sociaal bewogen geestelijke door de kerk smartelijk uit zijn ambt gezet.

U zult het niet geloven, maar zulke verschrikkelijke misstanden waren er destijds ook in Nederland.
Zoals in Maastricht. 
Daar begon rond 1850 de industrialisatie van ons land.
Te weten in de aardewerkfabrieken van Petrus Regout (tegenwoordig: Sphinx).
De arbeidsomstandigheden waren daar zo erbarmelijk dat ze in 1874 aanleiding gaven tot het beroemde Kinderwetje, op initiatief van de liberale politicus Samuel van Houten.

Deze Wet houdende maatregelen tot het tegengaan van overmatigen arbeid en verwaarloozing van kinderen,
is de eerste wet in Nederland om een einde te maken aan kinderarbeid.
Deze wet - uit 1874 dus - verbood kinderen tot 12 jaar in fabrieken te werken.

Tegen deze zelfde achtergrond schreef Louis Paul Boon zijn monumentale  roman 'Pieter Daens'.

De in België succesvolle verfilming van dit boek door regisseur Stijn Coninx is uit 1992.

In Vlaanderen wordt deze film algemeen gezien als een 'topper'.
Hoofdrollen: Jan Decleir, Michael Pas en een echt fantastische Antje De Boeck

Aanvang toelichting om 19:30 uur; de film start om 20 uur. Entree € 5, reserveren niet nodig.

 

   
   

Nieuws  

webkoekoek
Vogelweek 2017

Za 13 mei stond Stroomhuis in het teken van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. 's Morgens vroeg, bij het krieken van de dag, was er weer de traditionele vogelexcursie 'Vroege Vogels', op Landgoed Neerijnen. Niet minder dan 59 verschillende vogelsoorten werden waargenomen. Voor een overzicht daarvan, klik hier.
's Avonds vertoonde het Filmhuis van Stroomhuis twee prachtige vogelfilms: 
‘De terugkeer van de ijsvogel’ (van Cees van Kempen), en de eerste documentaire in de filmgeschiedenis (uit 1922 !) over de bijzondere gedragingen van de koekoek (op foto: jonge koekoek, gevoerd door zijn 'pleegmoeder' kleine karekiet).


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


webcettis
Primeur: Cetti's zanger


Voor het eerst is er op Landgoed Neerijnen een Cetti's zanger waargenomen. Dat was tijdens de vogelexcursie Vroege Vogels I, op za 25 maart. Deze vooral Italiaanse zangvogel rukt op naar het noorden. Al langer is Cetti's zanger - vernoemd naar een Italiaanse vogelaar die deze zangvogel het eerst observeerde - een vaste gast in de Biesbosch. Nu ook is deze zuidelijke zanger inmiddels al meerdere keren waargenomen op landgoed Neerijnen!
Voor de lijst van de nu 57 waargenomen vogels, klik hier   


Steenweg afgesloten

Bezoekers Stroomhuis, komend van Geldermalsen, let op: de Steenweg van Meteren naar Waardenburg is afgesloten. Dit vanwege de aanleg van een fietspad. Dit duurt tot de zomer. Daarom rijden via snelweg A2, afslag Waardenburg. Het kan ook via A15, Est en Opijnen, maar dat is erg om.


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)


Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren, geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. We zoeken meerdere mensen (m/v) die het leuk vinden om licht, geluid en niet zelden ook beeld bij onze voorstellingen goed in te regelen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres  . Leuk als je je aangesproken voelt !


web sapdag
Vers appelsap te koop
in Stroomhuis

Stroomhuis Neerijnen hield in oktober weer zijn fameuze jaarlijkse Sapdag. Dat was voor alle mensen in onze regio met een of meer fruitbomen in hun tuin. En die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aanmoeten.
Stroomhuis heeft echter ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap laten persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels, zoals van fruitteler Louis Ruissen uit Varik. 
Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij ons verkrijgbaar voor € 8,50 per pak van vijf liter
Vraag er naar als u Stroomhuis bezoekt! Want U kunt een of meer pakken van ons verse sap zo meekrijgen. Ook heerlijk en gezond voor kinderen en kleinkinderen!


   

Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid en belichting.
Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 

Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2016 StroomhuisNeerijnen