webkoyaanisqatsiFilmcyclus Amerika, deel VI (slot) 


'Koyaanisqatsi'
 
 ('Aarde uit balans')


do 7 sep

Inleiding Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis

       Aanvang inleiding 19:30 uur, de film begint om 20 uur, entree € 5.   

Filmhuis Neerijnen opent het najaarseizoen met de uitzonderlijke documentaire ‘Koyaanisqatsi’, in 1982 gemaakt door de Amerikaanse regisseur Godfrey Reggio.

Hypnotiserende cultfilm zonder gesproken tekst, sloeg in als een bom onder de vele doemdenkers uit die tijd.

  • webglasslaviniadeze film vertonen we mede als eerbetoon aan de componist van de soundtrack Philip Glass, die dit jaar op 31 januari 80 jaar is geworden. Volgens velen is Glass de Mozart, Bach en Beethoven van deze tijd.
  • van Philip Glass is in Nederland Lavinia Meijer, op harp, de perfecte vertolkster, ook trouwens wereldwijd. Zij ging naar die 80ste verjaardag van Glass, en sprak daarna met Paul Witteman. Van dat tv-optreden van Lavinia - op zo 5 feb, in 'Podium Witteman' - zullen we fragmenten draaien.
  • vorig jaar maakte Lavinia Meijer een dubbel-cd met louter muziek van Philip Glass, en van enkele van diens volgelingen. Al die voor andere instrumenten geschreven stukken zette Lavinia - in nauwe samenspraak met Philip (foto) - over op harp. Veel van die stukken bracht ze eind vorig jaar onder meer tijdens een volstrekt uitverkocht concert in de Verkade-fabriek in Den Bosch (grote zaal Willem II).

Over de film 'Koyaanisqatsi'

De vrienden
Godfrey Reggio en Philip Glass schetsen een onthutsend beeld van een aarde ‘uit balans’. Maar zij laten de planeet ook zien als een onverwoestbaar organisme. Daarin is de mens niet meer dan een passant, een armzalige voetnoot in de eeuwigheid van het universum.

Of zoals Hella Haasse het formuleerde: als ‘Krassen op een rots’, over de Nederlandse koloniale aanwezigheid in Indonesië.

In de taal van de Hopi-indianen betekent koyaanisqatsi ’leven in onbalans‘, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven.

De film is de eerste en bekendste in de zogenoemde Qatsi-trilogie, met daarnaast ‘Powaqqatsi’ (1988) ‘leven in transformatie’ en ‘Naqoyqatsi' (2002) ’leven als oorlog’. De trilogie geeft verschillende aspecten weer van de relatie tussen mens, natuur en technologie.
Voor ook die twee latere films scheef Philip Glass steeds de indrukwekkende muziek.

Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, geeft een toelichting.


webhopiFilmcyclus: Amerika (slot)

Met het aftreden van Barack Obama en het aantreden van de omstreden en grillige nieuwe president van de VS, vastgoedtycoon en miljardair Donald Trump, is Amerika verdeeld tot op het bot. Ook in de internationale politiek breken er onzekere tijden aan. Behalve om economisch beleid en politieke visie, gaat het vooral ook om grote culturele en morele waarden.

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen heeft de afgelopen jaren tal van drie- of vierdaagse filmcycli georganiseerd, zoals over het Italiaanse neorealisme, de Franse Nouvelle Vague, de eigen Nederlandse cinema, en ‘400 jaar William Shakespeare’. De belangrijke beleidswisselingen nu in de VS lijken ons reden genoeg om deze keer alle aandacht te richten op de filmtradities in de VS. 

Uiteraard hebben we daarin een scherpe keuze moeten maken, want de Amerikaanse cinema is zeer overvloedig en ook heel verscheiden. Uit de veelheid aan filmtitels hebben we de volgende selectie gemaakt: films over de grote morele waarden in de Amerikaanse politiek, over grootkapitaal en machtsmisbruik, over de jongerencultuur en over de omgang met de natuurlijke rijkdom. Uiteraard komen ook de indianen ter sprake, de uit hun habitat verdreven oorspronkelijke bewoners van dit enorme continent. 
Daarbij ziet u zowel Hollywoodproducties als films en filmfragmenten uit het alternatieve en arthouse-circuit.

webbobdylanWe hebben voor u een serie van liefst zes avonden samengesteld, alle ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. De tweede filmavond, vrijdag 7 april, wordt voorafgegaan door een Amerikaans diner, weer bereid door onze vriendinnen van cateringbedrijf ‘Pain Perdue’ uit Rumpt.

Deze bijzondere ‘Filmcyclus Amerika’ ziet er als volgt uit:

  • do 19 jan:   ‘Lincoln’: afschaffing slavernij
  • vr 7 apr:     ‘Citizen Kane’, de teloorgang van een krantenmagnaat
  • do 13 apr:   ‘There will be blood’, over de ondergang van een oliebaron
  • do 20 apr:   ‘I’m not there’, over de protestcultuur die Nobelprijswinnaar Bob Dylan voortbracht
  • do 18 mei:   ‘Racing extinction’, acties van filmers en kunstenaars tegen de bedreiging van de biodiversiteit
  • do 7 sep:     ‘Koyaanisqatsi’, indianen over een wereld ‘in onbalans’ (slot).
Aanvang diner op vr 7 apr: 18 uur, start inleiding filmcyclus en film om circa 20 uur, deelname eten en film € 25. Reserveren nodig. Dat kan tot wo 5 apr. 
Toegang films alleen kan ook: entree € 5. Reserveren dan niet nodig. Aanvang alle filmavonden (m.u.v. 7 april) steeds om 19:30 uur. Start hoofdfilm om 20 uur.


   

Nieuws  

Rotonde bij Stroomhuis

begin juli week dicht

De route naar Stroomhuis Neerijnen wordt al lange tijd ernstig gehinderd. Nu nog erger. Van ma 3 tot vr 7 juli is - naar wij via verkeersborden mogen vernemen - ook de rotonde tussen Waardenburg en Neerijnen compleet afgesloten, voor alle autoverkeer. Dit vanwege de aanleg van een fietspad langs de Steenweg, dat is de weg van Geldermalsen naar Waardenburg en Neerijnen. Dorp Neerijnen, Stroomhuis en onze horeca UIT-spanning zijn hierdoor tijdelijk nog moeilijker bereikbaar.
Per auto kan dit dan wellicht het beste alleen nog 'binnendoor', via Opijnen. Om in Opijnen via de snelweg te komen: kies op de A15 de afslag naar Geldermalsen/Est, en dan naar Est, en vervolgens doorrijden naar Opijnen, en tenslotte naar Neerijnen.

Onze excuses voor dit grote ongemak. Maar de gemeentelijke en provinciale autoriteiten zijn buitengewoon laks en geven hierover geen enkele informatie, ook niet naar ons, de bewoners van het dorp en andere direct betrokkenen.
Dat dit fietspad er alsnog komt, lijkt ons overigens een heel goede zaak.


Rabo-prijs Stroomhuis


Stroomhuis Neerijnen heeft bij Rabobank West Betuwe een mooie prijs gewonnen. Doordat veel leden van de Rabo bij hun actie 'Een aandeel in de Betuwe' op Stroomhuis stemden, ontvangt ons cultureel centrum van de bank liefst € 958,53. Dit bedrag is bedoeld om een nieuwe activiteit mogelijk te maken. Dat is een maandelijkse concertserie 'Wereldse klanken' die in september van start zal gaan. Ook vorig jaar won Stroomhuis al eens zo'n leuke Rabo-prijs, toen voor het succesvolle concertprogramma 'Rivierenland Klassiek'. Dat wordt ook komend najaar voortgezet.


webkoekoek
Vogelweek 2017

Za 13 mei stond Stroomhuis in het teken van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. 's Morgens vroeg, bij het krieken van de dag, was er weer de traditionele vogelexcursie 'Vroege Vogels', op Landgoed Neerijnen. Niet minder dan 59 verschillende vogelsoorten werden waargenomen. Voor een overzicht daarvan, klik hier.
's Avonds vertoonde het Filmhuis van Stroomhuis twee prachtige vogelfilms: 
‘De terugkeer van de ijsvogel’ (van Cees van Kempen), en de eerste documentaire in de filmgeschiedenis (uit 1922 !) over de bijzondere gedragingen van de koekoek (op foto: jonge koekoek, gevoerd door zijn 'pleegmoeder' kleine karekiet).


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


webcettis
Primeur: Cetti's zanger


Voor het eerst is er op Landgoed Neerijnen een Cetti's zanger waargenomen. Dat was tijdens de vogelexcursie Vroege Vogels I, op za 25 maart. Deze vooral Italiaanse zangvogel rukt op naar het noorden. Al langer is Cetti's zanger - vernoemd naar een Italiaanse vogelaar die deze zangvogel het eerst observeerde - een vaste gast in de Biesbosch. Nu ook is deze zuidelijke zanger inmiddels al meerdere keren waargenomen op landgoed Neerijnen!
Voor de lijst van de nu 57 waargenomen vogels, klik hier   


Steenweg afgesloten

Bezoekers Stroomhuis, komend van Geldermalsen, let op: de Steenweg van Meteren naar Waardenburg is afgesloten. Dit vanwege de aanleg van een fietspad. Dit duurt tot de zomer. Daarom rijden via snelweg A2, afslag Waardenburg. Het kan ook via A15, Est en Opijnen, maar dat is erg om.


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)


Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren, geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. We zoeken meerdere mensen (m/v) die het leuk vinden om licht, geluid en niet zelden ook beeld bij onze voorstellingen goed in te regelen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres  . Leuk als je je aangesproken voelt !


web sapdag
Vers appelsap te koop
in Stroomhuis

Stroomhuis Neerijnen hield in oktober weer zijn fameuze jaarlijkse Sapdag. Dat was voor alle mensen in onze regio met een of meer fruitbomen in hun tuin. En die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aanmoeten.
Stroomhuis heeft echter ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap laten persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels, zoals van fruitteler Louis Ruissen uit Varik. 
Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij ons verkrijgbaar voor € 8,50 per pak van vijf liter
Vraag er naar als u Stroomhuis bezoekt! Want U kunt een of meer pakken van ons verse sap zo meekrijgen. Ook heerlijk en gezond voor kinderen en kleinkinderen!


   

Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid en belichting.
Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 

Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2016 StroomhuisNeerijnen