webreturntohoms

Filmhuis: documentaire over verwoesting miljoenenstad Syrië

Return to Homs

do 10 mrt

vooraf: Syrisch etentje, bereid door Syrische vluchtelinge

Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis, houdt een inleiding

aanvang 18 uur, de film begint om 20 uur, entree € 25 (film plus etentje).
Voor het etentje hebben zich inmiddels tientallen mensen aangemeld. Verder reserveren daarvoor nu gesloten. Naar film alleen kan nog wel. Entree: € 5. Reserveren voor film alleen is niet nodig

Voor ieder die wel of niet wil weten waarom Syriërs hun land ontvluchten, vertonen wij de openingsfilm van het documentairefestival Idfa 2013.
Dat is een documentaire die laat zien hoe de miljoenenstad Homs tussen 2011 en augustus 2013 tijdens een belegering door het Syrische leger in een ruïne veranderde.

Vooraf brengen we - heel bijzonder - een authentiek Syrisch etentje.

Dit wordt voor ons klaargemaakt door Yasmin, een Syrische vluchtelinge uit Aleppo die sinds mei 2015 in Zaltbommel woont.

De opbrengst van de maaltijd komt ten goede aan Yasmin en haar gezin.
Dit met dank aan organisatie VluchtelingenWerk, die ons aan deze mooie relatie hielp.

Return to Homs, uit 2013 van de Syrische regisseur Talal Derki, staat geheel los van Yasmin: zij is vluchtelinge uit een heel ander deel van Syrië: Aleppo is 170 km verderop.

Deze film is daarentegen een portret van jonge revolutionaire vrienden in Homs die aanvankelijk via vreedzaam protest in verzet komen.

Maar naarmate het Syrische leger van Assad verwoestender optreedt, veranderen zij in gewapende verzetsstrijders.

De documentaire stelt Abdul Baset Al-Sarout centraal, de 19 jarige keeper van het nationale jeugdvoetbalelftal die met zijn protestliederen de stem en leider van het verzet in zijn buurt wordt.
Daarnaast is er diens vriend, de cameraman Ossama, die hoopt met deze filmbeelden de wereld te kunnen overtuigen dat er hulp geboden moet worden.
Deze cameraman raakt tijdens het filmen ernstig gewond en verdwijnt spoorloos.

De verandering van protest naar gevechten tijdens de belegering waarbij steeds meer vrienden als martelaren sneuvelen, wordt van zeer nabij gefilmd met verschillende camera’s.
We krijgen veel gewonden en doden te zien aan het front.
De soundtrack bestaat uit liederen, oorlogsrumoer en soms in voice over een commentaar: “de wereld kijkt toe hoe we een voor een worden vermoord.”

We zijn nu twee en half jaar verder en worden dagelijks en steeds heftiger, tot zelfs in ons buurdorp Geldermalsen, geconfronteerd met de gevolgen van deze verwarrende en verwoestende burgeroorlog in Syrië tussen diverse islamitische groeperingen.
Nu ook een internationale coalitie aan het bombarderen is geslagen is de stroom van miljoenen vluchtelingen nog in hevigheid toegenomen

Talal Derki leeft nu in Berlijn, in ballingschap.
Basset overleefde minstens drie aanslagen, zijn vier broers en een oom zijn gedood.   
Hij is nog steeds een gerespecteerd leider van de Shuhada al-Bayada groep. Deze is echter in botsing gekomen met Jabhat al-Nusra. Dat is de Al-Qaeda tak in Syrië nadat Baset Al-Sarout aangevallen is, omdat over hem het gerucht verspreid is dat hij contact had gezocht met ISIS.

We laten de film vooraf gaan door een authentieke Syrische maaltijd, verzorgd door Yasmin Maari, samen met man en kinderen gevlucht uit Aleppo en sinds bijna een jaar wonend in Zaltbommel. Zij doet dat op initiatief van onze vaste cateraars ‘Pain Perdu’.

U kunt zich inschrijven voor € 25 (eten plus film). De opbrengst is voor dit Syrische gezin. Reserveren kan t/m di 8 maart, via website Stroomhuis.
 

NB: eerder had Filmhuis voor deze avond Why Birds Sing, geprogrammeerd, een causerie met lichtbeelden over vogelzang en muziek.
Deze productie is verzet naar do 19 mei. Dat is in de Vogelweek, georganiseerd door Vogelbescherming. 

   

Nieuws  

Rotonde bij Stroomhuis

begin juli week dicht

De route naar Stroomhuis Neerijnen wordt al lange tijd ernstig gehinderd. Nu nog erger. Van ma 3 tot vr 7 juli is - naar wij via verkeersborden mogen vernemen - ook de rotonde tussen Waardenburg en Neerijnen compleet afgesloten, voor alle autoverkeer. Dit vanwege de aanleg van een fietspad langs de Steenweg, dat is de weg van Geldermalsen naar Waardenburg en Neerijnen. Dorp Neerijnen, Stroomhuis en onze horeca UIT-spanning zijn hierdoor tijdelijk nog moeilijker bereikbaar.
Per auto kan dit dan wellicht het beste alleen nog 'binnendoor', via Opijnen. Om in Opijnen via de snelweg te komen: kies op de A15 de afslag naar Geldermalsen/Est, en dan naar Est, en vervolgens doorrijden naar Opijnen, en tenslotte naar Neerijnen.

Onze excuses voor dit grote ongemak. Maar de gemeentelijke en provinciale autoriteiten zijn buitengewoon laks en geven hierover geen enkele informatie, ook niet naar ons, de bewoners van het dorp en andere direct betrokkenen.
Dat dit fietspad er alsnog komt, lijkt ons overigens een heel goede zaak.


Rabo-prijs Stroomhuis


Stroomhuis Neerijnen heeft bij Rabobank West Betuwe een mooie prijs gewonnen. Doordat veel leden van de Rabo bij hun actie 'Een aandeel in de Betuwe' op Stroomhuis stemden, ontvangt ons cultureel centrum van de bank liefst € 958,53. Dit bedrag is bedoeld om een nieuwe activiteit mogelijk te maken. Dat is een maandelijkse concertserie 'Wereldse klanken' die in september van start zal gaan. Ook vorig jaar won Stroomhuis al eens zo'n leuke Rabo-prijs, toen voor het succesvolle concertprogramma 'Rivierenland Klassiek'. Dat wordt ook komend najaar voortgezet.


webkoekoek
Vogelweek 2017

Za 13 mei stond Stroomhuis in het teken van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. 's Morgens vroeg, bij het krieken van de dag, was er weer de traditionele vogelexcursie 'Vroege Vogels', op Landgoed Neerijnen. Niet minder dan 59 verschillende vogelsoorten werden waargenomen. Voor een overzicht daarvan, klik hier.
's Avonds vertoonde het Filmhuis van Stroomhuis twee prachtige vogelfilms: 
‘De terugkeer van de ijsvogel’ (van Cees van Kempen), en de eerste documentaire in de filmgeschiedenis (uit 1922 !) over de bijzondere gedragingen van de koekoek (op foto: jonge koekoek, gevoerd door zijn 'pleegmoeder' kleine karekiet).


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


webcettis
Primeur: Cetti's zanger


Voor het eerst is er op Landgoed Neerijnen een Cetti's zanger waargenomen. Dat was tijdens de vogelexcursie Vroege Vogels I, op za 25 maart. Deze vooral Italiaanse zangvogel rukt op naar het noorden. Al langer is Cetti's zanger - vernoemd naar een Italiaanse vogelaar die deze zangvogel het eerst observeerde - een vaste gast in de Biesbosch. Nu ook is deze zuidelijke zanger inmiddels al meerdere keren waargenomen op landgoed Neerijnen!
Voor de lijst van de nu 57 waargenomen vogels, klik hier   


Steenweg afgesloten

Bezoekers Stroomhuis, komend van Geldermalsen, let op: de Steenweg van Meteren naar Waardenburg is afgesloten. Dit vanwege de aanleg van een fietspad. Dit duurt tot de zomer. Daarom rijden via snelweg A2, afslag Waardenburg. Het kan ook via A15, Est en Opijnen, maar dat is erg om.


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)


Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren, geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. We zoeken meerdere mensen (m/v) die het leuk vinden om licht, geluid en niet zelden ook beeld bij onze voorstellingen goed in te regelen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres  . Leuk als je je aangesproken voelt !


web sapdag
Vers appelsap te koop
in Stroomhuis

Stroomhuis Neerijnen hield in oktober weer zijn fameuze jaarlijkse Sapdag. Dat was voor alle mensen in onze regio met een of meer fruitbomen in hun tuin. En die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aanmoeten.
Stroomhuis heeft echter ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap laten persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels, zoals van fruitteler Louis Ruissen uit Varik. 
Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij ons verkrijgbaar voor € 8,50 per pak van vijf liter
Vraag er naar als u Stroomhuis bezoekt! Want U kunt een of meer pakken van ons verse sap zo meekrijgen. Ook heerlijk en gezond voor kinderen en kleinkinderen!


   

Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid en belichting.
Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 

Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2016 StroomhuisNeerijnen