Boekenweek in Filmhuis

O Brother, where art thou?

Avonturenfilm - omzwervingen Odysseus 
nog eens dunnetjes overgedaan
 
do 13 mrt
 
aanvang 19:30 uur

Het
reisverhaal in boekenweek 2014 centraal

inleiding: Marc Westermann

in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland
 
Entree: € 5,-
€ 1,- korting voor leden Bibliotheek Rivierenland

 
web Homerus-Odyssee-De-terugkeer-van-Odysseus-5031124

De inleiding van Marc Westermann begint om 19.30 uur.
De film zelf vangt aan om 20 uur.
 
De Odyssee van Homerus, het een na oudste verhaal van onze westerse beschaving, is een reisverhaal. Het gaat over de tien jaar durende mythische terugtocht van Odysseus naar zijn eiland Ithaka en vrouw Penelope. 

Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen. En inderdaad: de tocht over zee was vroeger vol gevaren en bovennatuurlijke ontmoetingen met zeemonsters en betoverende vrouwspersonen. Daarover kon de reiziger, eenmaal thuisgekomen, fantasierijk vertellen.

Een goede keuze dus om in de Boekenweek dit jaar het reisverhaal centraal te stellen. 

Terug naar de Odyssee. Dit prachtige verhaal markeert ook een beslissend keerpunt in onze beschaving. Het verstand van de ‘veellistig’ genoemde Odysseus - hij is de bedenker van het 'Paard van Troje' - komt in de plaats van het tot dan alom heersende bijgeloof: op rationele wijze probeert Odysseus zijn wereld naar zijn hand te zetten. 

Er is in 3000 jaar een weefsel van verhalen ontstaan rond deze tekst. Wat maakt de mythen zo bijzonder dat de mensheid ze eeuwen lang recycleert en zich steeds opnieuw definieert aan de hand van deze verhalen?

Wij zullen enkele ervan opdiepen:

  • bij Franz Kafka lezen we hoe Odysseus als enige man ter wereld dankzij een list de wonderschone zang van de Sirenen heeft beluisterd, zonder er aan te gronde te gaan
  • Margaret Atwood, een van de belangrijkste schrijvers in Canada, belicht nuchter en geestig de geschiedenis vanuit het vrouwelijk perspectief. Zij wijst ons op de trouwe echtgenoot Penelope die 20 jaar op haar man heeft gewacht
  • Sandor Marai, de Hongaarse schrijver, vertelt in zijn Vrede op Ithaca weer een ander verhaal. 
  • en dan James Joyce met zijn Ulysses, een van de toppen van de 20ste eeuwse literatuur.  Elk hoofdstuk is gebaseerd op een hoofdstuk uit de Odyssee.

De Grieksae dichter Kafavis leert ons - in een van de mooiste gedichten ooit: Ithaca - dat ons uiteindelijke doel van de reis niet het bereiken is, maar de tocht zelf.

logo  Bibliotheek RivierenlandDe eerste filmmakers zagen meteen de visuele potentie van het reisverhaal voor de film. Als vanzelf wordt het verhaal verteld dankzij de landschappen waardoor heen gereisd wordt; de travellogue, de honderden road movies en ruimtereizen als Kubricks 2001: A Space Odyssey 

De film Oh Brother, Where Art Thou? - uit 2000, van de broers Joel en Ethan Coen - is op hun typisch speels eigenzinnige wijze eveneens gebaseerd op de Odyssee. Het vertelt het verhaal van drie ontsnapte gevangenen, die op hun weg avonturen meemaken die verwijzen naar de avonturen van Odysseus. De countrymuziek van de The Soggy Bottom Boys op de soundtrack werd bijna populairder dan de film zelf en zorgde voor een revival (Zie Pennebakers docu Down from the mountain)

Ook in hun nieuwste meesterwerk Inside Llewyn Davis (Cannes 2013, draait in de Nederlandse bioscoop) speelt de folkscene – nu van Greenwich Village 1961 - een centrale rol.

 
 
   

Nieuws  

Rotonde bij Stroomhuis

begin juli week dicht

De route naar Stroomhuis Neerijnen wordt al lange tijd ernstig gehinderd. Nu nog erger. Van ma 3 tot vr 7 juli is - naar wij via verkeersborden mogen vernemen - ook de rotonde tussen Waardenburg en Neerijnen compleet afgesloten, voor alle autoverkeer. Dit vanwege de aanleg van een fietspad langs de Steenweg, dat is de weg van Geldermalsen naar Waardenburg en Neerijnen. Dorp Neerijnen, Stroomhuis en onze horeca UIT-spanning zijn hierdoor tijdelijk nog moeilijker bereikbaar.
Per auto kan dit dan wellicht het beste alleen nog 'binnendoor', via Opijnen. Om in Opijnen via de snelweg te komen: kies op de A15 de afslag naar Geldermalsen/Est, en dan naar Est, en vervolgens doorrijden naar Opijnen, en tenslotte naar Neerijnen.

Onze excuses voor dit grote ongemak. Maar de gemeentelijke en provinciale autoriteiten zijn buitengewoon laks en geven hierover geen enkele informatie, ook niet naar ons, de bewoners van het dorp en andere direct betrokkenen.
Dat dit fietspad er alsnog komt, lijkt ons overigens een heel goede zaak.


Rabo-prijs Stroomhuis


Stroomhuis Neerijnen heeft bij Rabobank West Betuwe een mooie prijs gewonnen. Doordat veel leden van de Rabo bij hun actie 'Een aandeel in de Betuwe' op Stroomhuis stemden, ontvangt ons cultureel centrum van de bank liefst € 958,53. Dit bedrag is bedoeld om een nieuwe activiteit mogelijk te maken. Dat is een maandelijkse concertserie 'Wereldse klanken' die in september van start zal gaan. Ook vorig jaar won Stroomhuis al eens zo'n leuke Rabo-prijs, toen voor het succesvolle concertprogramma 'Rivierenland Klassiek'. Dat wordt ook komend najaar voortgezet.


webkoekoek
Vogelweek 2017

Za 13 mei stond Stroomhuis in het teken van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. 's Morgens vroeg, bij het krieken van de dag, was er weer de traditionele vogelexcursie 'Vroege Vogels', op Landgoed Neerijnen. Niet minder dan 59 verschillende vogelsoorten werden waargenomen. Voor een overzicht daarvan, klik hier.
's Avonds vertoonde het Filmhuis van Stroomhuis twee prachtige vogelfilms: 
‘De terugkeer van de ijsvogel’ (van Cees van Kempen), en de eerste documentaire in de filmgeschiedenis (uit 1922 !) over de bijzondere gedragingen van de koekoek (op foto: jonge koekoek, gevoerd door zijn 'pleegmoeder' kleine karekiet).


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


webcettis
Primeur: Cetti's zanger


Voor het eerst is er op Landgoed Neerijnen een Cetti's zanger waargenomen. Dat was tijdens de vogelexcursie Vroege Vogels I, op za 25 maart. Deze vooral Italiaanse zangvogel rukt op naar het noorden. Al langer is Cetti's zanger - vernoemd naar een Italiaanse vogelaar die deze zangvogel het eerst observeerde - een vaste gast in de Biesbosch. Nu ook is deze zuidelijke zanger inmiddels al meerdere keren waargenomen op landgoed Neerijnen!
Voor de lijst van de nu 57 waargenomen vogels, klik hier   


Steenweg afgesloten

Bezoekers Stroomhuis, komend van Geldermalsen, let op: de Steenweg van Meteren naar Waardenburg is afgesloten. Dit vanwege de aanleg van een fietspad. Dit duurt tot de zomer. Daarom rijden via snelweg A2, afslag Waardenburg. Het kan ook via A15, Est en Opijnen, maar dat is erg om.


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)


Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren, geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. We zoeken meerdere mensen (m/v) die het leuk vinden om licht, geluid en niet zelden ook beeld bij onze voorstellingen goed in te regelen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres  . Leuk als je je aangesproken voelt !


web sapdag
Vers appelsap te koop
in Stroomhuis

Stroomhuis Neerijnen hield in oktober weer zijn fameuze jaarlijkse Sapdag. Dat was voor alle mensen in onze regio met een of meer fruitbomen in hun tuin. En die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aanmoeten.
Stroomhuis heeft echter ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap laten persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels, zoals van fruitteler Louis Ruissen uit Varik. 
Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij ons verkrijgbaar voor € 8,50 per pak van vijf liter
Vraag er naar als u Stroomhuis bezoekt! Want U kunt een of meer pakken van ons verse sap zo meekrijgen. Ook heerlijk en gezond voor kinderen en kleinkinderen!


   

Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid en belichting.
Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 

Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2016 StroomhuisNeerijnen