webweidsExpositie van beeldend kunstenaars Gerda Elfering & Daan Fousert 


'Weiden en wijde

omtrekken' 


schilderijen, beelden en sieraden

 
vr 1 t/m wo 27 sep
 
De tentoonstelling is alle dagen open (m.u.v. maandagen), steeds van 11 tot 17 uur

Gerda Elfring is geboren in Haaften, een dorp aan de Waal tegenover Zaltbommel. Haar vader was veerman. Als kind speelde zij veel in de uiterwaarden langs de rivier, waar nieuwsgierige koeien en schapen om haar heen graasden. Het is dan ook geen wonder dat dit landschap haar muze is.

Gerda heeft in de loop der jaren een eigen stijl ontwikkeld. De schilderijen gaan over sfeer, kleursensaties, emotionele beleving en stemmingsmomenten, over zonsondergangen, avondluchten, groeiprocessen en bloemenpracht. Maar ze gaan ook over de manier waarop waarnemingen en gewaarwordingen worden verwerkt.

Zij schildert in heldere kleurvlakken, opgebouwd uit meerdere lagen. Kleuren die veranderen met het licht van de dag, zoals het landschap buiten. Sommige doeken hebben een langwerpig liggend formaat, waardoor je blik wordt meegevoerd in de weidsheid van het landschap. Van dichtbij vervaagt het onderwerp tot een lyrische abstractie van kleur en vorm. Zij schildert in forse formaten, soms in opdracht zelfs levensgrote schapen.

Bij voorkeur werkt zij met olieverf op doek, maar ook met acryl. In brede pasteuze penseelstreken zet zij haar onderwerp neer. Dunne gekleurde, beweeglijke lijnen verhogen de spanning en dynamiek.

Van een deel van haar werken zijn zeefdrukken gemaakt. Sinds enige tijd laat Elfring haar zeefdrukken op handgeschept papier maken. Sommige daarvan zijn beschilderd wat ze weer uniek maakt. 

Een belangrijke mijlpaal in haar loopbaan is de opening van haar eigen galerie aan de Oeverstraat in Wijk bij Duurstede in 2002. In dit kunststadje aan de Lek exposeert zij naast haar eigen schilderijen ook ruimtelijk werk van andere beeldend kunstenaars. Bijzonder is dat zij hier zelf meestal aanwezig is en haar werk kan toelichten. Daarnaast werkt zij regelmatig in opdracht voor particulieren of bedrijven.

Om de paar maanden nodigt zij een keramist of beeldhouwer uit om te exposeren in haar galerie. Iedere eerste zondag van de maand is er in Wijk bij Duurstede een Cultureel Rondje, een samenwerking van galeries, kunstenaars en culturele partners in en rond Wijk bij Duurstede: www.kunststadwijk.nl


 webfousert2Daan Fousert, schrijver & beeldhouwer:

'Na een werkzaam leven heb ik mij toegelegd op schrijven en beeldhouwen omdat het twee manieren zijn waarop in mijn creativiteit kan uiten. Ik ben een autodidact en maak wat in mij opkomt.

Beelden maken en daar een gedicht bij schrijven brengt deze twee hobby’s samen.


Ik word geïnspireerd door wat er om mij heen gebeurt en ga er dan mee aan de slag.
Bij voorkeur werk ik in brons omdat het tijdloos is, en een verhaal in zich bergt.

Om de uniciteit van mijn beelden te borgen worden er nooit meer dan vijf exemplaren van mijn beelden gegoten.'


NB:  Daan Fousert is in het dagelijks leven onder meer ook voorzitter van Stichting Stroomhuis, Neerijnen

mobiel: 06.51209194
E-mail:
www.daanfousert.com   
   

Nieuws  

Rotonde bij Stroomhuis

begin juli week dicht

De route naar Stroomhuis Neerijnen wordt al lange tijd ernstig gehinderd. Nu nog erger. Van ma 3 tot vr 7 juli is - naar wij via verkeersborden mogen vernemen - ook de rotonde tussen Waardenburg en Neerijnen compleet afgesloten, voor alle autoverkeer. Dit vanwege de aanleg van een fietspad langs de Steenweg, dat is de weg van Geldermalsen naar Waardenburg en Neerijnen. Dorp Neerijnen, Stroomhuis en onze horeca UIT-spanning zijn hierdoor tijdelijk nog moeilijker bereikbaar.
Per auto kan dit dan wellicht het beste alleen nog 'binnendoor', via Opijnen. Om in Opijnen via de snelweg te komen: kies op de A15 de afslag naar Geldermalsen/Est, en dan naar Est, en vervolgens doorrijden naar Opijnen, en tenslotte naar Neerijnen.

Onze excuses voor dit grote ongemak. Maar de gemeentelijke en provinciale autoriteiten zijn buitengewoon laks en geven hierover geen enkele informatie, ook niet naar ons, de bewoners van het dorp en andere direct betrokkenen.
Dat dit fietspad er alsnog komt, lijkt ons overigens een heel goede zaak.


Rabo-prijs Stroomhuis


Stroomhuis Neerijnen heeft bij Rabobank West Betuwe een mooie prijs gewonnen. Doordat veel leden van de Rabo bij hun actie 'Een aandeel in de Betuwe' op Stroomhuis stemden, ontvangt ons cultureel centrum van de bank liefst € 958,53. Dit bedrag is bedoeld om een nieuwe activiteit mogelijk te maken. Dat is een maandelijkse concertserie 'Wereldse klanken' die in september van start zal gaan. Ook vorig jaar won Stroomhuis al eens zo'n leuke Rabo-prijs, toen voor het succesvolle concertprogramma 'Rivierenland Klassiek'. Dat wordt ook komend najaar voortgezet.


webkoekoek
Vogelweek 2017

Za 13 mei stond Stroomhuis in het teken van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. 's Morgens vroeg, bij het krieken van de dag, was er weer de traditionele vogelexcursie 'Vroege Vogels', op Landgoed Neerijnen. Niet minder dan 59 verschillende vogelsoorten werden waargenomen. Voor een overzicht daarvan, klik hier.
's Avonds vertoonde het Filmhuis van Stroomhuis twee prachtige vogelfilms: 
‘De terugkeer van de ijsvogel’ (van Cees van Kempen), en de eerste documentaire in de filmgeschiedenis (uit 1922 !) over de bijzondere gedragingen van de koekoek (op foto: jonge koekoek, gevoerd door zijn 'pleegmoeder' kleine karekiet).


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


webcettis
Primeur: Cetti's zanger


Voor het eerst is er op Landgoed Neerijnen een Cetti's zanger waargenomen. Dat was tijdens de vogelexcursie Vroege Vogels I, op za 25 maart. Deze vooral Italiaanse zangvogel rukt op naar het noorden. Al langer is Cetti's zanger - vernoemd naar een Italiaanse vogelaar die deze zangvogel het eerst observeerde - een vaste gast in de Biesbosch. Nu ook is deze zuidelijke zanger inmiddels al meerdere keren waargenomen op landgoed Neerijnen!
Voor de lijst van de nu 57 waargenomen vogels, klik hier   


Steenweg afgesloten

Bezoekers Stroomhuis, komend van Geldermalsen, let op: de Steenweg van Meteren naar Waardenburg is afgesloten. Dit vanwege de aanleg van een fietspad. Dit duurt tot de zomer. Daarom rijden via snelweg A2, afslag Waardenburg. Het kan ook via A15, Est en Opijnen, maar dat is erg om.


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)


Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren, geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. We zoeken meerdere mensen (m/v) die het leuk vinden om licht, geluid en niet zelden ook beeld bij onze voorstellingen goed in te regelen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres  . Leuk als je je aangesproken voelt !


web sapdag
Vers appelsap te koop
in Stroomhuis

Stroomhuis Neerijnen hield in oktober weer zijn fameuze jaarlijkse Sapdag. Dat was voor alle mensen in onze regio met een of meer fruitbomen in hun tuin. En die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aanmoeten.
Stroomhuis heeft echter ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap laten persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels, zoals van fruitteler Louis Ruissen uit Varik. 
Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij ons verkrijgbaar voor € 8,50 per pak van vijf liter
Vraag er naar als u Stroomhuis bezoekt! Want U kunt een of meer pakken van ons verse sap zo meekrijgen. Ook heerlijk en gezond voor kinderen en kleinkinderen!


   

Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid en belichting.
Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 

Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2016 StroomhuisNeerijnen