web hombroich 3EXCURSIE Museum Insel Hombroich, op 10 juli

is geannuleerd

 

De excursie gaat alleen door bij een aantal van 30 inschrijvingen.
Aanmelden kan bij Pithos Kunst en Cultuur:

NB: dus niet via de website van het Stroomhuis

Bij Pithos geldt: een opgave is altijd bindend.
Afmelden kan onder de voorwaarden vermeld op de website.
Bij een annulering door Pithos geldt volledige restitutie van het bedrag.
Bankrekening Pithos is: NL51 INGB 0005188020 t.n.v. Pithos Kunst en Cultuur

terugkomst +/- 18:30 uur
deelname excursie: € 65 per persoon
Prijs voor deelnemers die de lezing bijwoonden: € 59
dit is inclusief vervoer, entree, lunch, thee/koffie en rondleidingen

Meer info op webadres:  www.pithos.nl/762/2_762/Hombroich.htm

 web Hombroich 1Museum Insel Hombroich

Een landschap gecreëerd/gemanipuleerd door de mens.
Talrijke paviljoens geplaatst in een landschap waarin men kunst, sculpturen en culturen tentoonstelt.Volledig verscholen in de natuur.

 Het schitterende openluchtmuseum ‘Insel Hombroich’ ligt vlakbij Düsseldorf. Zijn naam dankt het aan een eilandje in de rivier de Erft, waarop een oud landhuis staat. 

In het moerassige parklandschap rondom deze 'Rosavilla' is in de loop der jaren een tiental paviljoens gebouwd door architect Erwin Heerich.

Het landschapsmuseum is opgericht door Karl-Heinrich Müller. Deze makelaar en kunstverzamelaar uit Düsseldorf kocht in 1987 een vervallen park in Engelse landschapsstijl om zijn collectie oude en moderne kunst in onder te brengen. 
De gecultiveerde weilanden in de uiterwaarden van het riviertje de Erft er om heen, laat hij weer terugbrengen in de wilde staat. 
Bevriende kunstenaars laat hij gebouwen ontwerpen. Andere kunstenaars geeft hij gelegenheid op zijn terrein te werken in ateliers. 
Langzaam maar zeker ontwikkelt Museum Insel Hombroich zich tot een indrukwekkend openluchtmuseum.

web hombroich 6Midden in de natuur staan de tentoonstellingspaviljoens. Daarin worden zowel moderne en hedendaagse kunst, als voorwerpen uit de oudheid tentoongesteld. 
Zo omvat de collectie onder meer bronzen en terracotta beeldjes uit Perzië, porselein uit China en etsen van Rembrandt. 
Uit de twintigste eeuw treffen we er schilderijen aan van onder meer Paul Cézanne, Lovis Corinth en de Nederlander Bart van der Leck.

Je verbazen, wegdromen, wandelen en genieten…

Het is de bedoeling dat je de dagelijkse wereld om je heen even vergeet. En dat lukt! 
Je waant je in een andere sfeer. Je bent in een oase waarin kunst en cultuur in elkaar over lopen, waar je je geen zorgen hoeft te maken over geld en of je wel te eten krijgt. 
Waar je niet van bordje tot bordje loopt die de kunstwerken verklaren, maar geniet van pure schoonheid en kleur. 
Daarom heet Museum Insel Hombroich een eiland te zijn, wat het geografisch niet is.

Het Museum Insel Hombroich is een Open Air Museum met als motto 'kunst parallel aan de natuur'. 
Het museum bestaat uit meerdere delen. Ten eerste een parkachtig landschap (Beeldenpark) met her en der verspreide tentoonstellingsgebouwen waar moderne en hedendaagse kunst wordt tentoongesteld. 
In de buurt hiervan ligt een voormalige raketbasis die is omgevormd tot een sub-urbaanlandschap met gebouwen en instellingen ten behoeve van hedendaagse kunst en architectuur. 
Daar staat ook een nieuw gebouw van Tadao Ando
Het geheel valt binnen de 'Stiftung Insel Hombroich'.

   
   

Nieuws  

Rotonde bij Stroomhuis

begin juli week dicht

De route naar Stroomhuis Neerijnen wordt al lange tijd ernstig gehinderd. Nu nog erger. Van ma 3 tot vr 7 juli is - naar wij via verkeersborden mogen vernemen - ook de rotonde tussen Waardenburg en Neerijnen compleet afgesloten, voor alle autoverkeer. Dit vanwege de aanleg van een fietspad langs de Steenweg, dat is de weg van Geldermalsen naar Waardenburg en Neerijnen. Dorp Neerijnen, Stroomhuis en onze horeca UIT-spanning zijn hierdoor tijdelijk nog moeilijker bereikbaar.
Per auto kan dit dan wellicht het beste alleen nog 'binnendoor', via Opijnen. Om in Opijnen via de snelweg te komen: kies op de A15 de afslag naar Geldermalsen/Est, en dan naar Est, en vervolgens doorrijden naar Opijnen, en tenslotte naar Neerijnen.

Onze excuses voor dit grote ongemak. Maar de gemeentelijke en provinciale autoriteiten zijn buitengewoon laks en geven hierover geen enkele informatie, ook niet naar ons, de bewoners van het dorp en andere direct betrokkenen.
Dat dit fietspad er alsnog komt, lijkt ons overigens een heel goede zaak.


Rabo-prijs Stroomhuis


Stroomhuis Neerijnen heeft bij Rabobank West Betuwe een mooie prijs gewonnen. Doordat veel leden van de Rabo bij hun actie 'Een aandeel in de Betuwe' op Stroomhuis stemden, ontvangt ons cultureel centrum van de bank liefst € 958,53. Dit bedrag is bedoeld om een nieuwe activiteit mogelijk te maken. Dat is een maandelijkse concertserie 'Wereldse klanken' die in september van start zal gaan. Ook vorig jaar won Stroomhuis al eens zo'n leuke Rabo-prijs, toen voor het succesvolle concertprogramma 'Rivierenland Klassiek'. Dat wordt ook komend najaar voortgezet.


webkoekoek
Vogelweek 2017

Za 13 mei stond Stroomhuis in het teken van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. 's Morgens vroeg, bij het krieken van de dag, was er weer de traditionele vogelexcursie 'Vroege Vogels', op Landgoed Neerijnen. Niet minder dan 59 verschillende vogelsoorten werden waargenomen. Voor een overzicht daarvan, klik hier.
's Avonds vertoonde het Filmhuis van Stroomhuis twee prachtige vogelfilms: 
‘De terugkeer van de ijsvogel’ (van Cees van Kempen), en de eerste documentaire in de filmgeschiedenis (uit 1922 !) over de bijzondere gedragingen van de koekoek (op foto: jonge koekoek, gevoerd door zijn 'pleegmoeder' kleine karekiet).


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


webcettis
Primeur: Cetti's zanger


Voor het eerst is er op Landgoed Neerijnen een Cetti's zanger waargenomen. Dat was tijdens de vogelexcursie Vroege Vogels I, op za 25 maart. Deze vooral Italiaanse zangvogel rukt op naar het noorden. Al langer is Cetti's zanger - vernoemd naar een Italiaanse vogelaar die deze zangvogel het eerst observeerde - een vaste gast in de Biesbosch. Nu ook is deze zuidelijke zanger inmiddels al meerdere keren waargenomen op landgoed Neerijnen!
Voor de lijst van de nu 57 waargenomen vogels, klik hier   


Steenweg afgesloten

Bezoekers Stroomhuis, komend van Geldermalsen, let op: de Steenweg van Meteren naar Waardenburg is afgesloten. Dit vanwege de aanleg van een fietspad. Dit duurt tot de zomer. Daarom rijden via snelweg A2, afslag Waardenburg. Het kan ook via A15, Est en Opijnen, maar dat is erg om.


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)


Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren, geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. We zoeken meerdere mensen (m/v) die het leuk vinden om licht, geluid en niet zelden ook beeld bij onze voorstellingen goed in te regelen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres  . Leuk als je je aangesproken voelt !


web sapdag
Vers appelsap te koop
in Stroomhuis

Stroomhuis Neerijnen hield in oktober weer zijn fameuze jaarlijkse Sapdag. Dat was voor alle mensen in onze regio met een of meer fruitbomen in hun tuin. En die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aanmoeten.
Stroomhuis heeft echter ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap laten persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels, zoals van fruitteler Louis Ruissen uit Varik. 
Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij ons verkrijgbaar voor € 8,50 per pak van vijf liter
Vraag er naar als u Stroomhuis bezoekt! Want U kunt een of meer pakken van ons verse sap zo meekrijgen. Ook heerlijk en gezond voor kinderen en kleinkinderen!


   

Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid en belichting.
Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 

Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2016 StroomhuisNeerijnen