web verbeeck 1dubbelexpositie

   Martin Copier

    &

   Paul Verbeeck

nog t/m wo 30 oktober

dagelijks, van 11 tot 17 uur
m.u.v. maandagen

toegang: gratis

horeca-gelegenheid de UIT-spanning geopend

  

web MARTIN COPIER.EX.illustr2

Martin Copier

Ik heb altijd een voorliefde gehad voor ontwerpen, bouwen en kunst. Dit resulteerde in een loopbaan in de aannemerij en architectuur. Op 34-jarige leeftijd startte ik daarnaast met de avondopleiding “Vrije Kunst” aan Academie St. Joost in Breda. Tijdens mijn studie ben ik met het thema “ruimte” aan het werk gegaan.

In mijn eerste werken beperkte ik mezelf nog door alleen lege ruimte met lichtinval te verbeelden. Later waren soms personen zichtbaar aanwezig of voelbaar door de tekeningen en teksten die ze op de wanden en vloeren achtergelaten hadden.

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren gewerkt aan een project met als onderwerp havens en schepen. Dit “kleine uitstapje” is uitgegroeid naar een enorme serie schilderijen en houtsnede drukken, op veelal hele grote formaten. In dit werk combineer ik technieken en experimenteer ik met kleuren om de dynamiek en de energie van de scheepvaart te verbeelden.

Meer over mijn werk en studieproces tot en met 2010 kunt u lezen in dit boek  “Geef me de ruimte”, vorm gegeven door mijn studiegenoot Addie de Zwart.

De laatste jaren werk ik graag in series om tot een diepgang te komen. In 2011 heb ik een serie schilderijen gemaakt waarin kinderen in hun vertrouwde ruimte hun verhaal vertellen op de muren. 

web copier 3Het afgelopen jaar heb ik mijn vertrouwde ruimte even weggeschoven. In de serie portretten die ik gemaakt heb, verbeeld ik de relatie van zusjes in een fotoalbum sfeer. Daarnaast heb ik geëxperimenteerd met portretten waarin het verhaal van de persoon op een andere manier verwerkt is.

Tussen dit soort series door werk ik graag aan havengezichten. In mijn ruimtes en portretten ben ik bezig met het verhaal en het gevoel.  In mijn havengezichten probeer ik juist de dynamiek en beweging van de havens te verbeelden.

Ik ben begin 2013 begonnen aan een nieuwe serie schilderijen. Terug naar de lege ruimtes waar ik op de academie mee begonnen ben. Nu,  jaren later wil ik opnieuw de mogelijkheden onderzoeken van lege ruimtes en het spel van licht en schaduw. 

Deze tentoonstelling in het “Stroomhuis” kwam op mijn pad in een periode waarin ik er eigenlijk voor gekozen had om me voor langere tijd terug te trekken in mijn atelier om aan mijn nieuwe serie te werken. In deze tentoonstelling toon ik de eerste nieuwe lege ruimtes van dit project aangevuld met werk van de afgelopen jaren. Ik hoop dat er op deze manier een mooi beeld ontstaat van de ontwikkeling van mijn werk en dat de kijker kan zien hoe ik naar deze nieuwe serie ben toegegroeid. Daarnaast zullen in de grote zaal een aantal havengezichten tentoongesteld worden. Een deel van mijn werk vanaf 2010 tot nu is te zien op mijn website, maar nog beter kunt u het bekijken op mijn facebook pagina

http://www.facebook.com/#!/martin.copier.3/photos_stream 

  • 2000-2005 Academie voor beeldende kunsten St. Joost te Breda 
  • 2005 Galerie Segeren in Breda 
  • 2005 Genomineerd door “Holland Art Gallery”, voor het “Van den Boomen Talentenfonds” 
  • 2006 Genomineerd voor “Jong talent III” in het Grafisch Atelier Den Bosch. 
  • 2007 Galerie “Nieuw Beerenburght” in Eck en Wiel 
  • 2007 “Salon X” in Breda 
  • 2008/2009 Galerie `Charlotte Lugt` in Amsterdam 
  • 2011 4e plaats Nationale kunstdagen 2011 in Amsterdam 
  • 2011/2012/2013 Een overzicht van mijn havengezichten is doorlopend te zien bij: De scheepsbouwers Maritiem in Werkendam. Een groot overzicht van mijn werk is doorlopend te zien bij: Swartsenborgh, Wijnstraat 213 in Dordrecht. Mijn werk is te zien en te lenen bij kunstuitleen BAS in Raamsdonksveer. 
  • 2013 Jan van der Togt museum Amstelveen & Griffin gallery Londen


Daarnaast is mijn werk altijd te zien in mijn atelier / galerie in de Kruisstraat 24 in Werkendam.

Tel: 06-40975339  0183-663566
e-mail:
website : www.pand24.nl


web verbeeck 2Paul Verbeeck

beeldhouwen

Paul is van huis uit architect maar houdt zich de laatste 20 jaar meer bezig met beeldhouwen. Eerst alleen in natuursteen, later ontstonden ook beelden in keramiek en brons. De conceptie van een beeld betekent dat een idee in je hoofd moet worden geconcretiseerd. De vrije plastische vorm is bevrijd van de noodzaak nuttig te zijn.

Hij is gehecht aan het brok materiaal. Het moet steen blijven. Hij is echter ook gefacineerd door het ogenschijnlijk contrast tussen de hardheid van het materiaal en de, soms zachte, betovering van het object.

web verbeeck 3Bij het creëren van stenen of houten beelden is werkelijk sprake van houwen. Beeldhouwen is een proces, waarbij de vorm ontstaat door het weghalen van materiaal. Met hamer en beitel worden stukken van het materiaal afgeslagen. Elke slag op de beitel vraagt om een volle concentratie, en een groot ruimtelijk voorstellingsvermogen.

Men kan ook een beeld opzetten met zacht en kneedbaar materiaal. Werken in brons worden meestal opgezet in was of klei. Daar komt geen hamer aan te pas, evenals bij het gieten in gips, beton of glas. Pauls voorkeur gaat uit naar hakken in steen en het boetseren in was of klei. Bij het hakken in steen laat hij zich vaak door de steen zelf inspireren. Steen moet steen blijven al wordt de vorm nog zo vloeiend.

boetseren

Bij het boetseren zijn de mogelijkheden om vormen te creëren veel uitgebreider dan bij de meeste steensoorten. De steenstructuur stelt zo zijn eigen wetten. Bij voorbereidingen tot bronzen beelden kunnen de vormen, zogewenst, veel meer de realiteit benaderen. Afhankelijk van de verlangde vormen en de maat van het object kies je dan voor een geschikt boetseermateriaal. Toch merk ik dat, ook bij het boetseren, door mij vaak wordt uitgegaan van een soort beeldhouwmethode. Vaak start ik met een blok klei en vorm vervolgens het object door stukken klei weg te nemen.

brons

Brons gieten is een vak apart en wordt doorgaans in een bronsgieterij gedaan, alleen al vanwege de bijzondere uitrusting die daarvoor nodig is.

Meestal worden de ontwerpen geboetseerd in was of klei waaraan soms nog andere materialen worden toegevoegd. Daar wordt de vorm van het object bedacht en vervaardigd. Na het gieten in brons kan het werkstuk, met behulp van chemicaliën, in verschillende tinten worden gepatinee.

Stroomhuis heeft het volgende persbericht gepubliceerd:


     P E R S B E R I C H T

28 september 2013

                                                            
Expositie “Ruimtelijke Kunst” van 1 t/m 30 oktober 2013

Martin Copier en Paul VerbeeckTwee kunstenaars met een achtergrond in de bouwwereld ontmoeten elkaar
in een industrieel monument – Stroomhuis NeerijnenOpening zondag 6 oktober 15 uur met muziek en meer
De tentoonstelling is dagelijks open van 11 tot 17 uur, met uitzondering van de maandagen
Entree en parkeren gratis, Uit-spanning open


Martin Copier (1966) heeft altijd een voorliefde gehad voor ontwerpen, bouwen en kunst. Dit resulteerde in een loopbaan in de aannemerij en architectuur. Op 34 jarige leeftijd startte hij met de avondopleiding “Vrije Kunst” aan Academie St. Joost in Breda. Tijdens zijn studie is hij met het thema “ruimte” aan het werk gegaan.

Daarna heeft hij de afgelopen jaren gewerkt aan een project met als onderwerp havens en schepen. In dit werk verbeeldt hij de dynamiek en de energie van de scheepvaart.

“Deze tentoonstelling in het “Stroomhuis” kwam op mijn pad in een periode waarin ik er eigenlijk voor gekozen had om me voor langere tijd terug te trekken in mijn atelier om aan mijn nieuwe serie te werken. In deze tentoonstelling toon ik de eerste nieuwe lege ruimtes van dit project aangevuld met werk van de afgelopen jaren. Ik hoop dat er op deze manier een mooi beeld ontstaat van de ontwikkeling van mijn werk en dat de kijker kan zien hoe ik naar deze nieuwe serie ben toegegroeid. Daarnaast zullen in de grote zaal een aantal havengezichten tentoongesteld worden.”

Bij het “Thuis in de Betuwe” programma 2014 zal de scheepvaart op de Waal een van de onderwerpen zijn. Met deze havengezichten lopen we daar al op vooruit.


http://www.facebook.com/#!/martin.copier.3/photos_stream
Pand 24
Kruisstraat 24, 
4251 CW Werkendam, 
064 0975 339 of 0183 66 35 66
E-Mail:
www.pand24.nl

                                                                                  
Paul Verbeeck (1934) volgde de architectenopleiding aan de Academie voor Bouwkunst te Rotterdam. Hij was jarenlang werkzaam als medewerkend architect in Rotterdam en raakte daar mede gespecialiseerd in de bouw van ziekenhuizen en psychiatrische instellingen. In 1988 is Paul zich in de beeldhouwkunst gaan bekwamen op de Vrije Academie te Delft en in het atelier van beeldhouwer Marianne Neve aldaar. Oorspronkelijk gebruikte Paul slechts natuursteen. Al snel ging hij, als schetsmateriaal, gebruik maken van klei en was. Zo ontstonden, naast stenen beelden, later ook beelden in keramiek en in brons. Door intensieve samenwerking met zijn vrouw Riet, die keramiste is, komt hij in hun atelier in Meteren steeds meer los van de pure techniek of het materiaal en zo tot de conceptie van een beeld. Het gaat om een idee in je hoofd dat geconcretiseerd moet worden. De vrije plastische vorm is, in tegenstelling tot de bouwkunst, bevrijd van de noodzaak steeds nuttig te zijn.

Paul is gefascineerd door het ogenschijnlijke contrast tussen de hardheid van het materiaal en, de soms zachte betovering van het subject. Zijn werk is een soort archivering, vastleggen van vormen die hij waardevol vindt. Daarbij hoort echter ook zij gehechtheid aan de oervorm van het materiaal, het brok steen.


“in de kersentuin”
Wilhelminastraat 26,

4194 TW Meteren, 
0345-569131, 
E-mail:
www.atelier-indekersentuin.nl 


 

 

   
   

Nieuws  

Rotonde bij Stroomhuis

begin juli week dicht

De route naar Stroomhuis Neerijnen wordt al lange tijd ernstig gehinderd. Nu nog erger. Van ma 3 tot vr 7 juli is - naar wij via verkeersborden mogen vernemen - ook de rotonde tussen Waardenburg en Neerijnen compleet afgesloten, voor alle autoverkeer. Dit vanwege de aanleg van een fietspad langs de Steenweg, dat is de weg van Geldermalsen naar Waardenburg en Neerijnen. Dorp Neerijnen, Stroomhuis en onze horeca UIT-spanning zijn hierdoor tijdelijk nog moeilijker bereikbaar.
Per auto kan dit dan wellicht het beste alleen nog 'binnendoor', via Opijnen. Om in Opijnen via de snelweg te komen: kies op de A15 de afslag naar Geldermalsen/Est, en dan naar Est, en vervolgens doorrijden naar Opijnen, en tenslotte naar Neerijnen.

Onze excuses voor dit grote ongemak. Maar de gemeentelijke en provinciale autoriteiten zijn buitengewoon laks en geven hierover geen enkele informatie, ook niet naar ons, de bewoners van het dorp en andere direct betrokkenen.
Dat dit fietspad er alsnog komt, lijkt ons overigens een heel goede zaak.


Rabo-prijs Stroomhuis


Stroomhuis Neerijnen heeft bij Rabobank West Betuwe een mooie prijs gewonnen. Doordat veel leden van de Rabo bij hun actie 'Een aandeel in de Betuwe' op Stroomhuis stemden, ontvangt ons cultureel centrum van de bank liefst € 958,53. Dit bedrag is bedoeld om een nieuwe activiteit mogelijk te maken. Dat is een maandelijkse concertserie 'Wereldse klanken' die in september van start zal gaan. Ook vorig jaar won Stroomhuis al eens zo'n leuke Rabo-prijs, toen voor het succesvolle concertprogramma 'Rivierenland Klassiek'. Dat wordt ook komend najaar voortgezet.


webkoekoek
Vogelweek 2017

Za 13 mei stond Stroomhuis in het teken van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. 's Morgens vroeg, bij het krieken van de dag, was er weer de traditionele vogelexcursie 'Vroege Vogels', op Landgoed Neerijnen. Niet minder dan 59 verschillende vogelsoorten werden waargenomen. Voor een overzicht daarvan, klik hier.
's Avonds vertoonde het Filmhuis van Stroomhuis twee prachtige vogelfilms: 
‘De terugkeer van de ijsvogel’ (van Cees van Kempen), en de eerste documentaire in de filmgeschiedenis (uit 1922 !) over de bijzondere gedragingen van de koekoek (op foto: jonge koekoek, gevoerd door zijn 'pleegmoeder' kleine karekiet).


webzwerfbieb3

'Zwerfbieb Stroomhuis'

Stroomhuis Neerijnen heeft in horecagelegenheid 'UIT-spanning het Stroomhuis' een heel bijzondere bibliotheek geopend. Namelijk een boekenkast vol boeken, en ook dvd's en cd's, die je gratis mag meenemen en lenen als je dat leuk lijkt.
Tegelijk mag je er ook boeken, films en muziek in terug zetten die je zelf mooi vond en waarvan je anderen wilt laten meegenieten.
'Delen' heet dat. We geven dit initiatief, samen met Bibliotheek Rivierenland, de naam 'Zwerfbieb Stroomhuis'. Info bij Wim Schoutendorp: 06-13473992


webcettis
Primeur: Cetti's zanger


Voor het eerst is er op Landgoed Neerijnen een Cetti's zanger waargenomen. Dat was tijdens de vogelexcursie Vroege Vogels I, op za 25 maart. Deze vooral Italiaanse zangvogel rukt op naar het noorden. Al langer is Cetti's zanger - vernoemd naar een Italiaanse vogelaar die deze zangvogel het eerst observeerde - een vaste gast in de Biesbosch. Nu ook is deze zuidelijke zanger inmiddels al meerdere keren waargenomen op landgoed Neerijnen!
Voor de lijst van de nu 57 waargenomen vogels, klik hier   


Steenweg afgesloten

Bezoekers Stroomhuis, komend van Geldermalsen, let op: de Steenweg van Meteren naar Waardenburg is afgesloten. Dit vanwege de aanleg van een fietspad. Dit duurt tot de zomer. Daarom rijden via snelweg A2, afslag Waardenburg. Het kan ook via A15, Est en Opijnen, maar dat is erg om.


Stroomhuis zoekt 
technici (m/v)


Door de almaar groeiende belangstelling voor de activiteiten van cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen is er behoefte aan uitbreiding van onze werkgroep technische ondersteuning. Heb jij kennis van theatertechniek als licht, geluid en projectie, en wil je dat met ons delen, of wil je dit graag leren, geef je op en sluit je dan aan bij de groep vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen. We zoeken meerdere mensen (m/v) die het leuk vinden om licht, geluid en niet zelden ook beeld bij onze voorstellingen goed in te regelen. Belangstellenden voor wie dit een uitdaging is, kunnen zich melden via ons mailadres  . Leuk als je je aangesproken voelt !


web sapdag
Vers appelsap te koop
in Stroomhuis

Stroomhuis Neerijnen hield in oktober weer zijn fameuze jaarlijkse Sapdag. Dat was voor alle mensen in onze regio met een of meer fruitbomen in hun tuin. En die niet weten wat zij met al dat prachtige fruit aanmoeten.
Stroomhuis heeft echter ook zelf zo'n 500 kilo appels voor eigen rekening tot heerlijk vers vruchtensap laten persen. Dat sap is afkomstig van biologisch geteelde appels, zoals van fruitteler Louis Ruissen uit Varik. 
Dat eigen gemaakt sap is minimaal twee jaar houdbaar, en bij ons verkrijgbaar voor € 8,50 per pak van vijf liter
Vraag er naar als u Stroomhuis bezoekt! Want U kunt een of meer pakken van ons verse sap zo meekrijgen. Ook heerlijk en gezond voor kinderen en kleinkinderen!


   

Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid en belichting.
Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 

Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2016 StroomhuisNeerijnen